Zimnica
- Pješčana
- Posts: 8262
- Joined: 17 Sep 2011, 22:52
- Location: Hrvaška
- Contact:
Došla jesen.
Mene jesen uvijek asocira i na spremanje hrane za zimu
Ajmo ovdje pisati tko što i kako sprema u zimnicu, davati recepte i savjete.
Ja prva! Večeras sam kupila malo rog paprike, one crvene. Ja obično rog paprike poredam u protvan i zapečem, ogulim koru i spremim u vrećice u škrinju. Sad nije bilo lijepih, pa sam uzela kilo, sitno ću nasjeckat i u vrećice u duboko, da mogu ubacivati u dinstanje kroz godinu.
Osim toga, kupila sam neki dan onu butter tikvu, nju ću izribat i u duboko. Samo nisam odlučila hoću li ju prvo zdinstat malo a lukom, ili ide direkt ovakva na hlađenje.
A vi? što sve spremate za zimnicu?
Mene jesen uvijek asocira i na spremanje hrane za zimu
Ajmo ovdje pisati tko što i kako sprema u zimnicu, davati recepte i savjete.
Ja prva! Večeras sam kupila malo rog paprike, one crvene. Ja obično rog paprike poredam u protvan i zapečem, ogulim koru i spremim u vrećice u škrinju. Sad nije bilo lijepih, pa sam uzela kilo, sitno ću nasjeckat i u vrećice u duboko, da mogu ubacivati u dinstanje kroz godinu.
Osim toga, kupila sam neki dan onu butter tikvu, nju ću izribat i u duboko. Samo nisam odlučila hoću li ju prvo zdinstat malo a lukom, ili ide direkt ovakva na hlađenje.
A vi? što sve spremate za zimnicu?
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
- nemam pojma
- Posts: 127
- Joined: 19 Sep 2011, 16:23
Isto crvene paprike za dinstanje.
Obavezno spremim šljiva za knedle (ili, kako bi moja mala rekla, kledne ).
Napravila sam kompot od marelica.
Mislila sam kiseliti krastavce, ali nisam našla lijepe i povoljne.
Ove godine ću praviti i pekmez od šljiva
A nešto se razmišljam i o sirupu od grožđa :gladne oči:
Ove godine šogor i ja prvi put pravimo ajvar.
mislim da je, za sada, to sve. Ali sigurno će mi još nešto pasti na pamet.
Ima tko isprobani recept za ajvar (sa što manje patlidžana).
E da, ljetos sam pravila sirup od višnje. Već smo ga popili (ne smijem ni napisati koliko litara )
Obavezno spremim šljiva za knedle (ili, kako bi moja mala rekla, kledne ).
Napravila sam kompot od marelica.
Mislila sam kiseliti krastavce, ali nisam našla lijepe i povoljne.
Ove godine ću praviti i pekmez od šljiva
A nešto se razmišljam i o sirupu od grožđa :gladne oči:
Ove godine šogor i ja prvi put pravimo ajvar.
mislim da je, za sada, to sve. Ali sigurno će mi još nešto pasti na pamet.
Ima tko isprobani recept za ajvar (sa što manje patlidžana).
E da, ljetos sam pravila sirup od višnje. Već smo ga popili (ne smijem ni napisati koliko litara )
- Donna Sole
- Posts: 3242
- Joined: 30 Sep 2011, 23:18
- Location: Virgin Valley
- Been thanked: 1 time
Otkad imam škrinju olakšalo se čuvanje namirnica pa mi se zimnica sastoji samo od ukiseljenih patlidžana i ajvara, tj možda koja marmelada. Marmeladu radim samo kao poklone jerbo moji ne jedu osim na palačinkama. RAdim marmeladu od smokava i naranči i to samo zato jer smokava imam dovoljno a narnača mi je najmirisnija i najljepši poklon.
Uglavnom, škrinja i u škrinji zaleđeno povće i višak friško ulovljene ribe.
Od tih zleđenih namrinica: pomidor- izmiksan na sitno do gustine soka, zaleđen u posudice od sladoleda. KAd je zaleđeno skroz, seli u običnu vrećicu pa se slažu ko ciglice i zazuzimaju vrlo malo mjesta. - paprika: pečena i zaleđena, a kožu čistim nakon odleđivanja prije jela jer se lakše guli.
bob, grašak, mahune
Kad dobijem svježu koprivu, lagano ju obarim pa zaledim . Nju koristim za pite.
Od voća višnje i šljive, inače najzahvlnije voće za zimnicu ali nažalost dvije voćke koje ne volim, ali eto, šljive završe u knedlama kako reče nemampojma ili u kompotu, a višnje možda završe u nečijem kolaču ( ja ne radim kolače ali dam višnje koje isto ne volim pa neke žene rade ) i onda svi sretni...
Suše se kobasice, panceta, radi se tlačenica, čvarci ( to kad dođe vrijeme , ali spada u zimnicu, rajt?)
Čajevi su poslagani na policama
što ono još?
sjetit ću se
Samo da još kažem, kod nas još nije došla jesen a ovo kiše što je palo ne sliči na jesensku. More je još uvijek toplo, plaže su prazne pa je i ugodnije. Toplo je još uvijek. Najljepše vrijeme tzv bablje ljeto pa vam eto: nije prigodna za zimnicu ali godi uhu
Uglavnom, škrinja i u škrinji zaleđeno povće i višak friško ulovljene ribe.
Od tih zleđenih namrinica: pomidor- izmiksan na sitno do gustine soka, zaleđen u posudice od sladoleda. KAd je zaleđeno skroz, seli u običnu vrećicu pa se slažu ko ciglice i zazuzimaju vrlo malo mjesta. - paprika: pečena i zaleđena, a kožu čistim nakon odleđivanja prije jela jer se lakše guli.
bob, grašak, mahune
Kad dobijem svježu koprivu, lagano ju obarim pa zaledim . Nju koristim za pite.
Od voća višnje i šljive, inače najzahvlnije voće za zimnicu ali nažalost dvije voćke koje ne volim, ali eto, šljive završe u knedlama kako reče nemampojma ili u kompotu, a višnje možda završe u nečijem kolaču ( ja ne radim kolače ali dam višnje koje isto ne volim pa neke žene rade ) i onda svi sretni...
Suše se kobasice, panceta, radi se tlačenica, čvarci ( to kad dođe vrijeme , ali spada u zimnicu, rajt?)
Čajevi su poslagani na policama
što ono još?
sjetit ću se
Samo da još kažem, kod nas još nije došla jesen a ovo kiše što je palo ne sliči na jesensku. More je još uvijek toplo, plaže su prazne pa je i ugodnije. Toplo je još uvijek. Najljepše vrijeme tzv bablje ljeto pa vam eto: nije prigodna za zimnicu ali godi uhu
kurvanjski avatar, a
- Pješčana
- Posts: 8262
- Joined: 17 Sep 2011, 22:52
- Location: Hrvaška
- Contact:
ne znam recept za ajvar, ali naučila sam da se pekmez treba kuhat u rerni/pećnici, poklopljen. grije sa svih strana ravnomjerno, i divan pekmez ispadne
inače, ja si peršin operem, iskosam, i ubacim u plastičnu posudu pa u škrinju. kad mi treba za kuhanje, samo odlomim dio i ubacim u lonac
inače, ja si peršin operem, iskosam, i ubacim u plastičnu posudu pa u škrinju. kad mi treba za kuhanje, samo odlomim dio i ubacim u lonac
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
- nemam pojma
- Posts: 127
- Joined: 19 Sep 2011, 16:23
Odličan savjet, hvalaPješčana » wrote: ali naučila sam da se pekmez treba kuhat u rerni/pećnici, poklopljen. grije sa svih strana ravnomjerno, i divan pekmez ispadne
- Pješčana
- Posts: 8262
- Joined: 17 Sep 2011, 22:52
- Location: Hrvaška
- Contact:
zamrznula sam dosad usitnjene crvene paprike, narezane rajčice. spremila sam vrganje na ploške i na kockice, te smrznula narezani celer u vrećici, za juhe i variva kroz zimu.
što bih još mogla?
što bih još mogla?
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
- Pješčana
- Posts: 8262
- Joined: 17 Sep 2011, 22:52
- Location: Hrvaška
- Contact:
kako je donedavno ovdje bila jesen, ja sam za vikend napravila pekmez
od ubranih jagoda i domaćih višnji. nisam radila puno, htjela sma vidjeti jel može to dobro ispasti. ispalo je odlično.
stavila sam jako jako malo šećera, tek toliko da konzervira, ostavila sam isjeckano i posuto šećerom preko noći, a dan kasnije stavila na laganu vatru i miješala. dodala sam tapioku, moj novootkriveni prehrambeni artikl, koji želatinira ono u što se stavi ( inače se koristi u proizvodnji želea i pudinga i sličnih stvari). divno.
slatko kiselo, meni prefin okus.
od ubranih jagoda i domaćih višnji. nisam radila puno, htjela sma vidjeti jel može to dobro ispasti. ispalo je odlično.
stavila sam jako jako malo šećera, tek toliko da konzervira, ostavila sam isjeckano i posuto šećerom preko noći, a dan kasnije stavila na laganu vatru i miješala. dodala sam tapioku, moj novootkriveni prehrambeni artikl, koji želatinira ono u što se stavi ( inače se koristi u proizvodnji želea i pudinga i sličnih stvari). divno.
slatko kiselo, meni prefin okus.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
- Margarita
- Posts: 4076
- Joined: 20 Sep 2011, 21:52
Gdje i u kojem obliku si kupila tapioku?Pješčana » wrote:kako je donedavno ovdje bila jesen, ja sam za vikend napravila pekmez
od ubranih jagoda i domaćih višnji. nisam radila puno, htjela sma vidjeti jel može to dobro ispasti. ispalo je odlično.
stavila sam jako jako malo šećera, tek toliko da konzervira, ostavila sam isjeckano i posuto šećerom preko noći, a dan kasnije stavila na laganu vatru i miješala. dodala sam tapioku, moj novootkriveni prehrambeni artikl, koji želatinira ono u što se stavi ( inače se koristi u proizvodnji želea i pudinga i sličnih stvari). divno.
slatko kiselo, meni prefin okus.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
- Pješčana
- Posts: 8262
- Joined: 17 Sep 2011, 22:52
- Location: Hrvaška
- Contact:
Bio&Bio, u vrećici, samljevenu u brašno.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
- Vodena
- Posts: 2100
- Joined: 17 Sep 2011, 23:58
Evo ja sam upravo zašećerila dvije kile jagoda (zadnjih) i mjericu trešanja. Ukuhat ću u taj miks i dvije šake višanja i šaku ribizla. Imam i crvenog i crnog. Ovo mi je valjda već treći put da kuham, skoro sve se pojelo i razdavalo.
Ja bi višnjevac, al me frka da mi se ne raspukne boca po fasadi, nemam neko mjesto gdje bi ju mogla staviti na sunce.
Ja bi višnjevac, al me frka da mi se ne raspukne boca po fasadi, nemam neko mjesto gdje bi ju mogla staviti na sunce.
- Pješčana
- Posts: 8262
- Joined: 17 Sep 2011, 22:52
- Location: Hrvaška
- Contact:
našla sam super recept za zimnicu.
crvena paprika, mrkva, peršin, sve zblendat i podijelit u manja pakiranja i u škrinju. ubacivat u variva i soseve ili di već hoćete kroz godinu. ovo mi je sasvim legitimno jer često mi fali ili mrkve ili paprike, ja preko zime papriku ne kupujem, a ovako ću imati barem dio zime za klopat.
crvena paprika, mrkva, peršin, sve zblendat i podijelit u manja pakiranja i u škrinju. ubacivat u variva i soseve ili di već hoćete kroz godinu. ovo mi je sasvim legitimno jer često mi fali ili mrkve ili paprike, ja preko zime papriku ne kupujem, a ovako ću imati barem dio zime za klopat.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
- Emericzy
- Posts: 3983
- Joined: 20 Sep 2011, 19:00
Ajvar (ne znam recept; žena mi zna; fantastičan je)
Sugo od miješanog povrća (talijanski recept, za prste polizat; zimi nam često služi kao temeljac za razne prelive za paštu)
Džem (ne pekmez!) od šljiva s cimetom (nije za ljude; samo za anđele)
Miješani pekmez od šljiva i krušaka
Pekmez od marelica
Pekmez od šumskog voća
Pekmez od grožđa
Od gotovih jela smrzavam knedle od šljiva i marelica, đuveč, šalšu od poma i pečene paprike.
Od povrća smrzavam mladi grah i grašak, od voća višnje i maline za kolače.
E, smrzavam i riblje temeljce, ali to radim uvijek kad imam neku veću ribu, to nije zimnica nego cjelogodnica.
Sugo od miješanog povrća (talijanski recept, za prste polizat; zimi nam često služi kao temeljac za razne prelive za paštu)
Džem (ne pekmez!) od šljiva s cimetom (nije za ljude; samo za anđele)
Miješani pekmez od šljiva i krušaka
Pekmez od marelica
Pekmez od šumskog voća
Pekmez od grožđa
Od gotovih jela smrzavam knedle od šljiva i marelica, đuveč, šalšu od poma i pečene paprike.
Od povrća smrzavam mladi grah i grašak, od voća višnje i maline za kolače.
E, smrzavam i riblje temeljce, ali to radim uvijek kad imam neku veću ribu, to nije zimnica nego cjelogodnica.
- nina williams
- Posts: 2961
- Joined: 13 Oct 2011, 18:01
- Has thanked: 1 time
Skoro pa sam gotova.
Spremljeni su: ajvar, pekmez od šljiva (po nekom receptu za lijene, ne miješa se, samo se peče u rerni) i kiseli krastavci.
Trebam još napravit šalšu, to sam mislila danas, al je moja ljubaf kupila paradajz koji je zeru pretvrd pa ću pričekat još par dana, nek omekša. I trebam narezat paprike i tutnut ih u zamrzivač.
Spremljeni su: ajvar, pekmez od šljiva (po nekom receptu za lijene, ne miješa se, samo se peče u rerni) i kiseli krastavci.
Trebam još napravit šalšu, to sam mislila danas, al je moja ljubaf kupila paradajz koji je zeru pretvrd pa ću pričekat još par dana, nek omekša. I trebam narezat paprike i tutnut ih u zamrzivač.
- Pješčana
- Posts: 8262
- Joined: 17 Sep 2011, 22:52
- Location: Hrvaška
- Contact:
zdinstala sam patlidžane s paprikom i mrkvom
sribala sam mrkve i paprike
šalša
kruške, šljive usitno pa u zamrzivač
peršin
pelcam ružmarin (znam da nije zimnica, ali koristit će se po zimi)
sribala sam mrkve i paprike
šalša
kruške, šljive usitno pa u zamrzivač
peršin
pelcam ružmarin (znam da nije zimnica, ali koristit će se po zimi)
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
- Emericzy
- Posts: 3983
- Joined: 20 Sep 2011, 19:00
Hahahahaha... to je vječiti problem ako ti je zimnica fina. Mi ajvar radimo od cca deset kila paprika za četvero ljudi. Potraje nam kroz zimu. Obično početkom ljeta potrošimo zadnje.blaze » wrote:aj mi reci konkretno, koliko ajvara?
imam generalni problem da nemam gdje skladištiti količinu veću od one koja nestane za mjesec dana.
a toliko se otprilike čovjek i zajebava sa zimnicom