Prehrana za autoimune bolesti

Žlicu, žlicu nam dajte, jer utjehe nema u vodi
User avatar
MmeTipfeler
Katica za sve
Posts: 6396
Joined: 24 Mar 2012, 20:31

Re: Prehrana za autoimune bolesti

Post by MmeTipfeler » 04 Aug 2012, 00:28

Kad smo kod kolača i kakaa, kako stojiš s kokosom odnosno s kokosovim brašnom, mljevneim kokosom? Meni su kolači od toga super - punog okusa, zasitni, tope se u ustima. :)


Kad piješ, ne piši po forumu; kad pišeš po forumu, ne pij!

User avatar
Bios
slučajna nakupina stanica
Posts: 1755
Joined: 18 Sep 2011, 09:08
Location: U pokretu...

Post by Bios » 04 Aug 2012, 00:45

Di si baš kokos našla. Pješčana nikako ne voli kokos. :D


Maštam ... :lux:
Jebeš čovika koji nije reka i poreka.

User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška
Contact:

Post by Pješčana » 04 Aug 2012, 00:52

Bios » wrote:Di si baš kokos našla. Pješčana nikako ne voli kokos. :D
:D

bome, nikako


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

User avatar
MmeTipfeler
Katica za sve
Posts: 6396
Joined: 24 Mar 2012, 20:31

Post by MmeTipfeler » 04 Aug 2012, 01:36

E, pa žao mi je. Ja ga volim, a ima i dobar volumen.


Kad piješ, ne piši po forumu; kad pišeš po forumu, ne pij!

User avatar
*jezebel*
Posts: 1424
Joined: 20 Oct 2011, 13:56

Post by *jezebel* » 04 Aug 2012, 14:42

sto znaci ''seceri svih vrsta''? ne smijes onda ni pretjerano jesti voce, ili...?

malo ih je teze nabaviti, a nisu bas ni jeftine k'o seka i braco, ali postoje i cokolade bez secera, s visokim postotkom kakao mase.

btw, ako koristis med umjesto secera, to i nije neka utjeha, nisu bas toliko razliciti.

mozda da probas steviju?

eh, al' daj reci jesu li ti lijecnici ogranicili mlijecne proizvode na 1% ili si to samo negdje procitala? to mi vise zvuci kao neka okvirna vodilja, a ne kao strogo pravilo. mislim, ne bi trebalo biti neke razlike ako proizvoda s malo vise od 1% pojedes manje nego sto bi pojela onih s 1%.


how can i believe in god when just last week i got my tongue caught in the roller of an electric typewriter?
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.

User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška
Contact:

Post by Pješčana » 04 Aug 2012, 14:49

htjela sam reći, slastice su zabranjene, a ne šećeri. voće smijem. i trebam.
što se tiče mliječnih proizvda, pejstam dio

DAIRY PRODUCTS.
All dairy products must be non-fat or contain no more than 1 gram of saturated fat per serving. The recommended daily amount is two (2) servings.

(1 cup = 1 serving)

The following foods are permissible in any amount:

Non-fat milk or skimmed milk ;Evaporated skimmed milk
Powdered skimmed milk; Non-fat buttermilk (without butter bits added)
Non-fat or dry curd cottage cheese; Fat-free cheese
Non-fat sour cream; Non-fat yogurt
Non-fat ice cream; Butter Buds®
Molly McButter®; Cooking sprays

Products to be avoided are as follows:
Margarine; Butter
Shortening; Lard
Cocoa butter; Coconut oil
Palm oil; Hydrogenated oil
Imitation dairy products


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

zeleni zub
Posts: 494
Joined: 29 Nov 2011, 01:35

Post by zeleni zub » 04 Aug 2012, 15:04

Soja je zakon, možeš čuda s njom. Soja u zrnu i komadići, a ljuskice i nisu baš izvor zdravlja. Tempeh je isto odličan, no on je nešto skuplji. S tofuom se treba potruditi da bude fin. Uglavnom s tamariem i bučinjim uljem za pac se postižu super okusi, samo se pravi da spremaš meso, sve je drugo isto (odojkoljupci ne zanimate me :zubo: ). Soju u zrnu skuhaš i može biti par dana u frižideru, a možeš je koristiti samu kao salatu (pravi se da je grah), ubacivati u variva i tjestenine. S komadićima možeš raditi lazanje, štrudle, proljetne rolice (kore bi doduše trebala sama raditi).

Sve što pečeš možeš bez ulja, tako ja radim jer ne volim masno. Samo prvo vodu na tavu ili u pleh, onda voda ispari, a namirnica pusti svoj sok (uključujući pomfri).
Za zgušnjavanja možeš samljeti zobene, tako možeš raditi i bešamel. Zob je svakako dobro forsirati jer nabija imunitet. Postoji recept za čaj s preprženom zobi i ljudi su si dosta pomagli s tim. Ima super recepata i za kolače.
Makrobiotičari rade deserte od prosa, no nisam probala.
Od svega na ovom svijetu možeš raditi popečke :) . A i namaze. A s njima onda na rižine krekere.

Ako si naučila na konkretnu hranu sad ti je sve bljutavo, ali to je stvar navike. Vidjet ćeš s vremenom da u biti namirnice imaju svoj okus. Drš se, ne daj se!

Jedino željezo može biti problem.



User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška
Contact:

Post by Pješčana » 04 Aug 2012, 15:11

zub, koliko znam, lan i sezam imaju željeza.
jel ima soja glutena u sebi?


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

zeleni zub
Posts: 494
Joined: 29 Nov 2011, 01:35

Post by zeleni zub » 04 Aug 2012, 15:18

Koliko znam soja nema gluten.

U puno toga ima željeza, no ja ga nikako ne mogu namiriti. Ima dosta vegetarijanaca koji nemaju problem, a ja pojedem i meso ponekad pa ništa. Svako malo pa sam na željezu. A ono čega nema uopće u biljnim namirnicama je B12.



User avatar
*jezebel*
Posts: 1424
Joined: 20 Oct 2011, 13:56

Post by *jezebel* » 04 Aug 2012, 15:26

nema soja glutena. soja nije zitarica. ali gluten je cesto prisutan u kupovnim umacima, dakle, treba citati etiketu i kad se kupuje soja sos.

mahunarke smijes slobodno? pjescana, poslat cu ti jedan link na pm.

eh, da: mrzim soju. :zubo:


how can i believe in god when just last week i got my tongue caught in the roller of an electric typewriter?
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.

zeleni zub
Posts: 494
Joined: 29 Nov 2011, 01:35

Post by zeleni zub » 04 Aug 2012, 15:47

Soju svi mrze. Nemate pojma :p .



User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška
Contact:

Post by Pješčana » 04 Aug 2012, 16:16

ja sam inače slaba sa željezom, granično anemična. zadnjih par godina sam se popravila jer sam počela jesti crveno meso, koje se sad pokazalo opasnim za mene.
pretpostavljam da ću kombinirati tamnozeleno lisnato povrće, limun i sjemenke lana i sezama.

što se tiče B vitamina, pijem Neurobion forte (na recept). sad sam pogledala, ima B1, B6 i B12, pa mislim da ću time pokriti potrebe za B komplexom.
osim toga pijem spirulinu, koju nikad prije nisam konzumirala, ali baja mi je uletila s time u bolnicu i uvjerila me da je super ( hvala bajo :love:) a liječnici su se složili da spirulina dobro čini.

ne mislim da je pametno sad krenuti ofenzivno i trpat se svim mogućim nadomjescima, pogotovo jer je dovoljan šok za organizam i promjena prehrane, ali mislim da neurobion+ spirulina+ omega 3 koje moram uzimati su dovoljni.


mahunarke moram dobro proučiti, jer ima i za i protiv mišljenja.
neki dan sam se zajebala i u DM kupila Alnaturin kruh, onaj crni izrezani, od raži, pira i zelenog krupnika, što god da je krupnik, da bih kasnije pročitala da sadrži gluten. ali ok, dan po dan, ne mogu sve znati odmah.
šokirala sam se cijenama grickalica bez glutena u DM- imjau neke prutiće od jabuke i cimeta, tri ploškice 20 kn, pa mislim da ću to doma spremati :D
dobra stvar je što mogu jesti maslac od kikirikija, ako ga radim sama, bez dodataka- planiram u mikser i jesti s bezglutenskim kruhom (kad ga nađem).
ma ide sve to u nekom ok smjeru, svaki dan saznam nešto novo, samo jako puno vremena provodim u dućanu jer svaki artikl moram pročitati što piše, i ne bi vjerovali gdje sve ima glutena, brašna, šećera i biljnog ulja


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 04 Aug 2012, 18:10

Spirulina je super. :)
Sto se nazalost moze reci za svako "skim milk".
Krupnik volim i trosim ga nemilice za popecke, krupnikovo brasno za sve zivot itd.



User avatar
MmeTipfeler
Katica za sve
Posts: 6396
Joined: 24 Mar 2012, 20:31

Post by MmeTipfeler » 04 Aug 2012, 20:24

Pješčana » wrote: neki dan sam se zajebala i u DM kupila Alnaturin kruh, onaj crni izrezani, od raži, pira i zelenog krupnika, što god da je krupnik, da bih kasnije pročitala da sadrži gluten. ali ok, dan po dan, ne mogu sve znati odmah.
Nemam ni ja pojma što je zeleni krupnik, ali mi Google kaže da je krupnik isto što i pir, dakle, prapšenica, izuzetno bogata glutenom. A i vražja raž ima glutena, premda manje od drugih žitarica.

Samo polako, uhvatit ćeš već ritam.

Nego, oprosti na indiskreciji, ali... ako pojedeš nešto neadekvatno, odmah dobivaš nekakve simptome ili treba neko vrijeme da se pojave? Prva bi varijanta, pa ma koliko bila neugodnija, bila korisnija.


Kad piješ, ne piši po forumu; kad pišeš po forumu, ne pij!

User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška
Contact:

Post by Pješčana » 04 Aug 2012, 22:24

[quote="MmeTipfeler »"][/quote]
:D

ne ide to baš tako.
ali..
određene proteine u hrani moje tijelo shvaća kao neprijatelja. ti proteini izazivaju upale na moždanoj ovojnici (jako jako pojednostavljeno, ali u principu u tom je stvar). dolazi do prekida prijenosa živčanih impulsa do centara u mozgu. slijedi napad. odumiru centri u mozgu. u jednom trenutku, ti napadi bi završili smrću.

samom prehranom se jako jako puno toga može kontrolirati, i živjeti kvalitetnim životom. ako svemir bude dobre volje, možda čak i bez lijekova, ili barem ne stalno.

ali nema pregovaranja. postoje precizna gramaža koje tijelo može tolerirati u hrani da se živi a da se tijelo ne ošteti.

zato pitam i ovdje. ne mogu sve promijeniti u dan, dva, ali moram jako brzo, ako želim da ovo uspije :)


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

User avatar
MmeTipfeler
Katica za sve
Posts: 6396
Joined: 24 Mar 2012, 20:31

Post by MmeTipfeler » 04 Aug 2012, 22:30

Ne zavidim ti. Imala sam posla s drukčijim sistemskim, pa čak i autoimunim bolestima, ali s relativno neposrednim reakcijama organizma na nepoželjan unos nutrijenata, no to se ondamh primjećuje i odmah korigira.

Što da ti kažem? Drži se kao što si i dosad. :)


Kad piješ, ne piši po forumu; kad pišeš po forumu, ne pij!

User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška
Contact:

Post by Pješčana » 04 Aug 2012, 22:50

manje pričaj više recepata piši :raspa: :mig:


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

zeleni zub
Posts: 494
Joined: 29 Nov 2011, 01:35

Post by zeleni zub » 06 Aug 2012, 12:02

Spomenula sam soju s mišlju da ako trebaš izbjegavati životinjsko, treba ti neki drugi izvor proteina, a tebi je znači prisustvo nekih proteina problematično?

Znaš li da imaš programe koji ti slijede prehranu u prilične detalje? Zbroji ti koliko čega si pojela, a nisam sigurna jer nisam osobno koristila, no mislim da daje i aminokiselinski profil pojedenih proteina.



User avatar
Donna Sole
Posts: 2834
Joined: 30 Sep 2011, 23:18
Location: Virgin Valley

Post by Donna Sole » 06 Aug 2012, 14:04

NIsam baš nešto upućena u recepte koje tražiš a kako sam shvatila imaš poremećaj probave glutena i laktoze. Glede toga, većina ljudi to ima samo nemaju toliko problema da bi završili na liječenju a svakako bi svi trebali izbaciti te dvije namirnice iz prehrane jer su nepotrebne. Neki mlijeko opravdaju potrebom za kalcijem a kalcija ima u sezamu i to znatno više , a sigurna sam da se sezam može svaki dan u nešto stavit i nadomirit ta potreba.

Ja nemam zdravstvenih problema koje mi mogu škodit ali kad sam to izbacila ja sam se preporodila. Međutim, kako sam slaba karakterom pa ne mogu odolit paškom ili livanjskom siru, koji put klonem pa se poslužim a to me onda navodi na dodatni grijeh uzimanja kruha.
Šteta...Ali
vratim se ja brzo na to, sreća da nemam svaki dan te tvrde sireve ili pršut ili kulen kojima jednostavno ne mogu odolit a idu s kruhommm, ajmeee, ko jabuka i cimet...
Enivej, kukuruz ( tj kukuruzno brašno / palenta); riža, heljda, quinoia, amaranth, su žitarice koje nemaju glutena i u potpunosti zadovoljavaju sve potrebe za UH, pa i krumpir se može jesti. Ja sam se oduševila kad sam ubrala da me manje deblja frigani krumpir nego zobene pahuljice koje sam godinama jela u svrhu zdrave prehrane a da bi se čudom čudila što sam sve deblja a jedem samo to i posni sir..je, posan je , kakosi :durica: Još me proglasiše ludom "tamo na gastronomiji".. :gaah:

Dakle, ja sam uvela palentu za doručak ...Ljeti dodam rajčicu, piletinu ako ima ako ne ništa...nebitno. Ručak mi je normalno sve , samo ne tjestenine i kruh ( više rižota, krumpira u prilogu, povrće), leća, grah..
U zadnje sam vrijeme poprilično zakazala pa mrdam po sendvičima, sladoledu, ali vidi se odmah da mi je probava problematična, nadutost, kiselina u želucu i tako..
Okušala sam se u bezglutenskom brašnu , ali prilično je skupo, a ne ispadne mi kruh baš kako treba.

Ne znam , Pješčana , kako stojiš s proteinima , a u tom slučaju preporučujem srdele, tj plavu ribu jer ima više razloga zašto ju uvesti u kuhinju...


Gonim zmajeve. Ne dolazim na poziv.

User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 06 Aug 2012, 14:37

Pod pretpostavkom da je covjek zdrav ne mislim da je komad kvalitetnog sira (tvrdi sirevi su odlican izvor kalcija :cerek: ) i komad domaceg recimo kukurznog kruha grijeh. To je nirvana. :)

UH-a ima i u grahoricama.

Velis frigani krumpir manje deblja nego posni sir? :zubo: Frigani krumpir moze, komad parmezana je nepotreban? :zubo:



User avatar
Donna Sole
Posts: 2834
Joined: 30 Sep 2011, 23:18
Location: Virgin Valley

Post by Donna Sole » 06 Aug 2012, 23:50

ombia » wrote:Pod pretpostavkom da je covjek zdrav ne mislim da je komad kvalitetnog sira (tvrdi sirevi su odlican izvor kalcija :cerek: ) i komad domaceg recimo kukurznog kruha grijeh. To je nirvana. :)

UH-a ima i u grahoricama.

Velis frigani krumpir manje deblja nego posni sir? :zubo: Frigani krumpir moze, komad parmezana je nepotreban? :zubo:
:giggle: :ne zna: čiji si ti post čitala?


UH ima u grahoricama. točno. one nisu zabranjene. pješčana nije na mesnoj dijeti nego na prehrani bez glutena.
posni sir je pun laktoze koja mi više šteti od friganog krumpira ( da, dobro sam rekla, posni sir me doveo do ruba bolesti, laktoza je za mene užas )
a kukuruzni kruh je nirvana, da, mada je meni draži s pršom ili kulenom, ali sir tvrdi volim....da, sve sam dobro rekla, i to da se povremeno zasladim tim užicima
što te zbunilo?
provjeravam gdje sam rekla da je parmezan nepotreban ? ili sir neki ( osim posnog, da nepotreban je )


Gonim zmajeve. Ne dolazim na poziv.

User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 07 Aug 2012, 15:01

Ako je covjek zdrav nema bas nikakvog razloga izbaciti kvalitetne tvrde sireve iz prehrane. :cerek: Naime mislim da su zdravi. :) Kalcij i to.
Druga je stvar ne imati mjeru.
Onda se moze i od pitke vode umrijeti.

Sto me nasmijalo? :zubo: Tvoje zagovaranje przenog krumpira naspram komada tvrdjeg sira i recimo finog grozdja uz to. Zacudilo zapravo. Pogotovo jer se nisi pri tom osvrnula na ljude koji ne podnose laktozu nego mi se ucinilo dala generalni naputak sto je zdravo a sto ne.



User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška
Contact:

Post by Pješčana » 07 Aug 2012, 15:15

zeleni zub » wrote:Spomenula sam soju s mišlju da ako trebaš izbjegavati životinjsko, treba ti neki drugi izvor proteina, a tebi je znači prisustvo nekih proteina problematično?

Znaš li da imaš programe koji ti slijede prehranu u prilične detalje? Zbroji ti koliko čega si pojela, a nisam sigurna jer nisam osobno koristila, no mislim da daje i aminokiselinski profil pojedenih proteina.
proverila sam, ne mogu soju jzbog lijekova za hipotireozu koje koristim :facepalm:

ovo za programe nisam znala, ali opet, sve mi je novo pa tek učim.
aktivirala sam svakog tko zna nešto, išla sma do kraja interneta :D i svašta sam saznala od dobrih ljudi.


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

User avatar
Donna Sole
Posts: 2834
Joined: 30 Sep 2011, 23:18
Location: Virgin Valley

Post by Donna Sole » 07 Aug 2012, 15:56

ombia » wrote:Ako je covjek zdrav nema bas nikakvog razloga izbaciti kvalitetne tvrde sireve iz prehrane. :cerek: Naime mislim da su zdravi. :) Kalcij i to.
Druga je stvar ne imati mjeru.
Onda se moze i od pitke vode umrijeti.

Sto me nasmijalo? :zubo: Tvoje zagovaranje przenog krumpira naspram komada tvrdjeg sira i recimo finog grozdja uz to. Zacudilo zapravo. Pogotovo jer se nisi pri tom osvrnula na ljude koji ne podnose laktozu nego mi se ucinilo dala generalni naputak sto je zdravo a sto ne.
Nijednom rečenicom nisam zagovarala prženi krumpir umjesto tvrdog sira osim da mene
dakle mene
manje smeta od proizvoda s laktozom...
Zdrav čovjek ne mora izbaciti ništa iz prehrane dok jednom ne postane bolestan a otkud bolest, ne bi znala reći...Vjerojatno svako u sebi ima svoje probleme , neki više neki manje...
Smisao ovog topika bio je davanje recepata za autoimnuine bolesti o kojima ja ne znam puno, ali znam da bi se i ljudi koji nemaju evidentirane smetnje trebali pobrinuti da više vode računa o zdravlju. To je bio moj post u kojem sam rekla da meni , ponavljam meni neke namirnice ne odgovaraju iako ih se reklamira kao zdrave a daleko su od toga...
Raženi kruh, zobene pahuljice nisu bogom dane namrinice a moj je primjer meni potvrdio...
Iz mojeg posta inače pršti ljubav prema tvrdom siru I ne mogu mu odlit, ali se trudim jer mi je laktoza velika smetnja, a pržene krumpire jedem možda , ali možda do dva puta godišnje iz razloga da mi guljenje krumpira više oduzme vremena nego kuhanje tikvice ili riže...
Nadam se da više neću morati objašnjavati neizrečeno...



Kalcij, dakle...sezam je jedna od namirnica znatno bogatija kalcijem od ikakvih mliječnih prerađevuina i nema u sebi nezdrave masnoće za razliku od sireva...


Gonim zmajeve. Ne dolazim na poziv.

User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 07 Aug 2012, 16:37

I eto, da smo se 2-3 posta ranije slozile da se ne slazemo sve bi lakse bilo. :zubo: (ne slazemo se oko dijela gdje dajes generalne izjave, sto kome samom pase zna svak najbolje).
Sto se recepata tice super mi je onaj blog koji sam linkala Pjescanoj. Zena tako zivi duze i ima dobre recepte, fotke a i opusteni nacin pisanja.



Post Reply