Salate
- blue
- Asgard
- Posts: 3913
- Joined: 20 Sep 2011, 10:42
Na ovim temperaturama ne palim ni plin ni pećnicu, samo možda mikrovalnu. Sirova hrana prilično suzuje mogućnost raznovrsnog klopanja; jedino se mogu sjetiti salata - salate volim i to mi je trenutno vrh mog kulinarstva dok temperatura ne padne barem za 5 stupnjeva.
Rado bi pročitala nešto novo za inspiraciju, dakle - kakve salate volite i pravite doma?
Moj mali doprinos (sad će postati jasno zašto trebam nove recepte )
Šarena salata - mozarella, mladi luk, kukuruz, paradajz
Krastavci, luk ili bijeli luk, paradajz, paprika
Krastavci, bijeli luk, vrhnje
Zelena salata i mladi luk
Mahune na salatu
Grah na salatu s bučinim uljem
To je to
Ajd sad vi?
Rado bi pročitala nešto novo za inspiraciju, dakle - kakve salate volite i pravite doma?
Moj mali doprinos (sad će postati jasno zašto trebam nove recepte )
Šarena salata - mozarella, mladi luk, kukuruz, paradajz
Krastavci, luk ili bijeli luk, paradajz, paprika
Krastavci, bijeli luk, vrhnje
Zelena salata i mladi luk
Mahune na salatu
Grah na salatu s bučinim uljem
To je to
Ajd sad vi?
- Margarita
- Posts: 4076
- Joined: 20 Sep 2011, 21:52
Volim crveno. Crveno zelje, crveni radič, onu crvenkastu salatu, rotkvice, paprika isključivo crvena, ljubičasti luk, paradajzići (po mogućnosti oguljeni). Rikuli, medvjeđem luku i maslačku opraštam što nisu crveni. Cikla je preslatka pa ne dolazi u obzir. Nabacati sve što je u frižideru, baciti šaku maslina, nekakvo zrnevlje ili kruh sa zrnevljem, zaliti maslinovim, može i jogurt, sok od limuna ili limete i sol. Možda malčice senfa ako je dižonski, inače ne.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
- Leteća
- babin nakurnjak
- Posts: 2552
- Joined: 26 Sep 2011, 13:25
- Location: Welt am Draht
Salate uglavnom improviziram od raspoloživih sastojaka - ako su baš za salatu onda miksam svakakvo zelenje, a ako su glavno jelo obavezno ide malo tijesta, krumpira, riže, kukuruza, graha, slanutka, tunjevine, ribanog sira, kuhanih jaja.... ne nužno sve odjednom.
Recimo, volim kombinaciju riže, tunjevine i rajčice i sasvim malo luka.
Zimi tunjevinu kombiniram čak i sa kiselim zeljem i kuhanim jajima. Znam, zvuči umobolno ali je fino, ne samo meni.
Grah dobro ide uz ono nekalorično zelenje - zelena salata, rikola, rajčica itd... Slanutak isto. Ali nikad, baš nikad miješati mahunarke i krastavce. To je ubojstvo.
Fina mi je i kombinacija mrkve i cikle (ribane, sirove) začinjena sezamovim ili bučinim uljem.
Cikla je ipak finija kuhana pa narezana na štapiće s malo češnjaka i hrena (ili onog kelja koji ima okus kao hren, ali to nigdje nisam vidjela za kupiti).
Korabica je prilično zanemareno povrće a sirova je fina u salatama ako je mlada a ne stara i vlaknasta.
Kuhani krumpir u salatama se slaže apsolutno sa svim... tuna, luk, povrće, blablabla.
Recimo, volim kombinaciju riže, tunjevine i rajčice i sasvim malo luka.
Zimi tunjevinu kombiniram čak i sa kiselim zeljem i kuhanim jajima. Znam, zvuči umobolno ali je fino, ne samo meni.
Grah dobro ide uz ono nekalorično zelenje - zelena salata, rikola, rajčica itd... Slanutak isto. Ali nikad, baš nikad miješati mahunarke i krastavce. To je ubojstvo.
Fina mi je i kombinacija mrkve i cikle (ribane, sirove) začinjena sezamovim ili bučinim uljem.
Cikla je ipak finija kuhana pa narezana na štapiće s malo češnjaka i hrena (ili onog kelja koji ima okus kao hren, ali to nigdje nisam vidjela za kupiti).
Korabica je prilično zanemareno povrće a sirova je fina u salatama ako je mlada a ne stara i vlaknasta.
Kuhani krumpir u salatama se slaže apsolutno sa svim... tuna, luk, povrće, blablabla.
Tvornice radnicima! Zemlja seljacima! Forum seljačinama!
- blue
- Asgard
- Posts: 3913
- Joined: 20 Sep 2011, 10:42
Margarita, zašto baš senf dijon? Ja po inerciji uvijek uzmem estragon, mislim da ovaj nisam nikad ni probala Kakav je?
Također dodajem zrnevlje kad imam i kad se sjetim
bajo, volim i krumpir salatu al to podrazumijeva podgrijavanje i isparavanje vode na 100 C, a to bi svakako htjela izbjeć
Također dodajem zrnevlje kad imam i kad se sjetim
bajo, volim i krumpir salatu al to podrazumijeva podgrijavanje i isparavanje vode na 100 C, a to bi svakako htjela izbjeć
- Euklid
- old school
- Posts: 15047
- Joined: 04 Jun 2012, 18:13
- Location: una ballata del mare salato
HLADNA SALATA OD MAHUNA I POVRĆA ZA JEDNU OSOBU
Sastojbine:
Mlade mahune i svježe povrće
Mahune oprati i očistiti te kratko prokuhati u vreloj slanoj vodi.
Ocijediti te ostaviti da se hladi.
Povrće narezati i sve skupa pomješati. Dodati maslinovog ulja, češnjaka, soli i malo jabučnog octa.
Staviti u frižider dok skočiš na forum postaviti fotke i...
Voila!
Višak mahuna začiniti češnjakom i bučinim uljem te spremiti za sutra (ak izdrži do tad):
Za desert domaće jagode s okusom i mirisom jagode. Bez šlaga i šećera.
(Powered by frubar.net)
Sastojbine:
Mlade mahune i svježe povrće
Mahune oprati i očistiti te kratko prokuhati u vreloj slanoj vodi.
Ocijediti te ostaviti da se hladi.
Povrće narezati i sve skupa pomješati. Dodati maslinovog ulja, češnjaka, soli i malo jabučnog octa.
Staviti u frižider dok skočiš na forum postaviti fotke i...
Voila!
Višak mahuna začiniti češnjakom i bučinim uljem te spremiti za sutra (ak izdrži do tad):
Za desert domaće jagode s okusom i mirisom jagode. Bez šlaga i šećera.
(Powered by frubar.net)
'if you fall, i'll be there' (floor)
- ali
- Posts: 4909
- Joined: 22 Sep 2011, 10:31
A tko popije dresing s dna zdjele?BoDerek » wrote: naravno, za umakanje u salatu. :mljac:
Ja Još ako je bilo i pomidora u salati
Kod salata sam za vrlo jednostavne, manje je više.
Skuhani mladi (i mlaki ) krumpir, riga, kapula, maslinovo ulje, sol, papar
A bez kuhanja i ekspresno: tuna, pomidor, paprika, kapula, sol, papar
Ili klasika: krastavci, pomidor, paprika, zelena i riga sa mozarellom
U sve kombinacije meni paše i slanutak (npr. iz konzerve), koji daje hranjivost zelenjavama ako se neće ništa drugo jesti tj. kuhati (ili ako treba koja kalorija više ).
- Euklid
- old school
- Posts: 15047
- Joined: 04 Jun 2012, 18:13
- Location: una ballata del mare salato
Loše mi ide pripremanje mesa. Uvijek nešto sjebem.
A fotošopa nema. Fotkano s ajfonom na najmanjoj rezoluciji, obrađeno u istoj aplikaciji i direkt prebačeno na forum.
A fotošopa nema. Fotkano s ajfonom na najmanjoj rezoluciji, obrađeno u istoj aplikaciji i direkt prebačeno na forum.
'if you fall, i'll be there' (floor)
- ombia
- Posts: 4628
- Joined: 25 Nov 2011, 23:31
Na zdjelama salate zivim kad zatopli (sve iznad 15 stupnjeva).
Od rikule, razne zelene, krastavca, maslina, kockica sira, trakica prsuta, kockica piletine, krumpirove ne volim uopce. To je bivsi puno spremao i nikad mi nisu bile fine.
Volim od kus kus-a, lece, paste razne najcesce integralne. Ili samo fino meso na kockice i puno povrca.
Nekad i kuhana jaja. Cezaricu volim.
http://whatdidyoueat.typepad.com/photos ... g_6468.jpg
http://www.cookingjewish.com/files/imag ... -salad.jpg
http://www.vijesti.me/slika-519x316/vij ... -10689.jpg
Od rikule, razne zelene, krastavca, maslina, kockica sira, trakica prsuta, kockica piletine, krumpirove ne volim uopce. To je bivsi puno spremao i nikad mi nisu bile fine.
Volim od kus kus-a, lece, paste razne najcesce integralne. Ili samo fino meso na kockice i puno povrca.
Nekad i kuhana jaja. Cezaricu volim.
http://whatdidyoueat.typepad.com/photos ... g_6468.jpg
http://www.cookingjewish.com/files/imag ... -salad.jpg
http://www.vijesti.me/slika-519x316/vij ... -10689.jpg
- Euklid
- old school
- Posts: 15047
- Joined: 04 Jun 2012, 18:13
- Location: una ballata del mare salato
Ovo mi se sviđa
Šta ti je ovo što liči na rižu a nije riža?
(btw. koliko vam treba da nađete smajlića kojeg tražite? meni ok 14 minuta)
'if you fall, i'll be there' (floor)
- Pješčana
- Posts: 8262
- Joined: 17 Sep 2011, 22:52
- Location: Hrvaška
- Contact:
po ljeti, slažem se s blue, najbolja hrana.
- zelena salata, tvrdo kuhano jaje, komadići špeka, komadići sira, ulje, ocat, iscijeđeni limun ako ga imam
- zdinstam luk, pelati, tuna, masline ubacim ako imam, papra, soli, ohladim
- nije povrće: banane, med, sjemenke lana i sezama, tekući jogurt, bademi, sve zdrepam, jogurt hladan. mljac. to mi je često doručak
- izribana mrkva, zelena salata, paradajzi, luka, tuna, izribam tvrdi sir na vrh
- zelena salata, tvrdo kuhano jaje, komadići špeka, komadići sira, ulje, ocat, iscijeđeni limun ako ga imam
- zdinstam luk, pelati, tuna, masline ubacim ako imam, papra, soli, ohladim
- nije povrće: banane, med, sjemenke lana i sezama, tekući jogurt, bademi, sve zdrepam, jogurt hladan. mljac. to mi je često doručak
- izribana mrkva, zelena salata, paradajzi, luka, tuna, izribam tvrdi sir na vrh
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
- Margarita
- Posts: 4076
- Joined: 20 Sep 2011, 21:52
Koristim ga uvijek kad nemam vremena. Gotov je za par minuta, samo se pofuri i uvijek je fino. Dodam mu sok limete i sjeckane metvice.Euklid » wrote:Kus kus?
Cuo sam za njega ali nisam znao da ga neko stvarno upotrebljava...
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
- ombia
- Posts: 4628
- Joined: 25 Nov 2011, 23:31
Ja ga koristim na tone, najbolje bi bilo da mi ga prodaju na vrece. Al volim i bulgur i lecu itd.Euklid » wrote:Kus kus?
Cuo sam za njega ali nisam znao da ga neko stvarno upotrebljava...ris.
Divlju rizu.
Znam u salatu ubaciti kockice dinje ili nesto grozdja (ne u tu od kus kusa nego u obicnu) ali islo bi i u tu.
Nedavno sam u gradu dboila i jagode u salati sa svacime, bilo je fino.