Salate

Žlicu, žlicu nam dajte, jer utjehe nema u vodi
User avatar
blue
Asgard
Posts: 3869
Joined: 20 Sep 2011, 10:42

Salate

Post by blue » 04 Jul 2012, 15:32

Na ovim temperaturama ne palim ni plin ni pećnicu, samo možda mikrovalnu. Sirova hrana prilično suzuje mogućnost raznovrsnog klopanja; jedino se mogu sjetiti salata - salate volim i to mi je trenutno vrh mog kulinarstva dok temperatura ne padne barem za 5 stupnjeva.

Rado bi pročitala nešto novo za inspiraciju, dakle - kakve salate volite i pravite doma?

Moj mali doprinos (sad će postati jasno zašto trebam nove recepte :o )

Šarena salata - mozarella, mladi luk, kukuruz, paradajz

Krastavci, luk ili bijeli luk, paradajz, paprika

Krastavci, bijeli luk, vrhnje

Zelena salata i mladi luk

Mahune na salatu

Grah na salatu s bučinim uljem

To je to :nogica:


Ajd sad vi? :)

:kokice:



User avatar
Morticia
Posts: 10246
Joined: 17 Sep 2011, 21:36

Post by Morticia » 04 Jul 2012, 15:35

Ja mrzim salate kao glavni obrok. : štrumf : :durica:

Osim ako u sebi sadrže tjesteninu, meso ili tunu. :o


MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.

User avatar
blue
Asgard
Posts: 3869
Joined: 20 Sep 2011, 10:42

Post by blue » 04 Jul 2012, 15:42

Štrumfe stavi onda neki recept s tjesteninom, mesom ili tunom :D - lako ja to izbacim :o



User avatar
baja
Posts: 4084
Joined: 19 Sep 2011, 11:09

Post by baja » 04 Jul 2012, 15:47

blue » wrote:...

Šarena salata ...
kod mene se sve zovu šarene salate :o
boje su ovisno o izboru u frižideru

nekad dodam meso koje nitko neće, kao npr. kuhanu piletinu
nekad sir
:ne zna:

dodajem tvom popisu i krumpir salatu, može i ona s mladim lukom



User avatar
Margarita
Posts: 4060
Joined: 20 Sep 2011, 21:52

Post by Margarita » 04 Jul 2012, 15:49

Volim crveno. Crveno zelje, crveni radič, onu crvenkastu salatu, rotkvice, paprika isključivo crvena, ljubičasti luk, paradajzići (po mogućnosti oguljeni). Rikuli, medvjeđem luku i maslačku opraštam što nisu crveni. Cikla je preslatka pa ne dolazi u obzir. Nabacati sve što je u frižideru, baciti šaku maslina, nekakvo zrnevlje ili kruh sa zrnevljem, zaliti maslinovim, može i jogurt, sok od limuna ili limete i sol. Možda malčice senfa ako je dižonski, inače ne.


"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.

User avatar
Euklid
old school
Posts: 14810
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

Post by Euklid » 04 Jul 2012, 15:52

Ne mogu vjerovat :eek:

Tema ko stvorena za mene.

Salatu sam stavio u frižider da se stisne i spremam fotke za forum kad gle koja se tema otvara :cerek:


'if you fall, i'll be there' (floor)

User avatar
Leteća
babin nakurnjak
Posts: 2531
Joined: 26 Sep 2011, 13:25
Location: Welt am Draht

Post by Leteća » 04 Jul 2012, 15:52

Salate uglavnom improviziram od raspoloživih sastojaka - ako su baš za salatu onda miksam svakakvo zelenje, a ako su glavno jelo obavezno ide malo tijesta, krumpira, riže, kukuruza, graha, slanutka, tunjevine, ribanog sira, kuhanih jaja.... ne nužno sve odjednom.

Recimo, volim kombinaciju riže, tunjevine i rajčice i sasvim malo luka.

Zimi tunjevinu kombiniram čak i sa kiselim zeljem i kuhanim jajima. Znam, zvuči umobolno ali je fino, ne samo meni. :zubo:

Grah dobro ide uz ono nekalorično zelenje - zelena salata, rikola, rajčica itd... Slanutak isto. Ali nikad, baš nikad miješati mahunarke i krastavce. To je ubojstvo. :rofl:

Fina mi je i kombinacija mrkve i cikle (ribane, sirove) začinjena sezamovim ili bučinim uljem.

Cikla je ipak finija kuhana pa narezana na štapiće s malo češnjaka i hrena (ili onog kelja koji ima okus kao hren, ali to nigdje nisam vidjela za kupiti).

Korabica je prilično zanemareno povrće a sirova je fina u salatama ako je mlada a ne stara i vlaknasta.

Kuhani krumpir u salatama se slaže apsolutno sa svim... tuna, luk, povrće, blablabla.


Tvornice radnicima! Zemlja seljacima! Forum seljačinama!

User avatar
blue
Asgard
Posts: 3869
Joined: 20 Sep 2011, 10:42

Post by blue » 04 Jul 2012, 15:55

Margarita, zašto baš senf dijon? Ja po inerciji uvijek uzmem estragon, mislim da ovaj nisam nikad ni probala :misli: Kakav je?

Također dodajem zrnevlje kad imam i kad se sjetim :top:

bajo, volim i krumpir salatu :top: al to podrazumijeva podgrijavanje i isparavanje vode na 100 C, a to bi svakako htjela izbjeć :zubo:



User avatar
blue
Asgard
Posts: 3869
Joined: 20 Sep 2011, 10:42

Post by blue » 04 Jul 2012, 15:58

Leteća :lux:

Koraba je dobra ideja, tog se nikad ne bi sjetila :top: A i druge ideje :S



User avatar
Beau
Posts: 7076
Joined: 28 Sep 2011, 10:43

Post by Beau » 04 Jul 2012, 15:58

Leteća » wrote:Recimo, volim kombinaciju riže, tunjevine i rajčice i sasvim malo luka.
Ovo i ja obožavam.

Zadnjih se dana ne mogu zasititi kombinacije paradazja, krastavaca i paprike. I kruha, naravno, za umakanje u salatu. :mljac:



User avatar
Euklid
old school
Posts: 14810
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

Post by Euklid » 04 Jul 2012, 16:19

HLADNA SALATA OD MAHUNA I POVRĆA ZA JEDNU OSOBU

Sastojbine:

Mlade mahune i svježe povrće


Image

Image

Mahune oprati i očistiti te kratko prokuhati u vreloj slanoj vodi.
Ocijediti te ostaviti da se hladi.

Image


Povrće narezati i sve skupa pomješati. Dodati maslinovog ulja, češnjaka, soli i malo jabučnog octa.

Image

Staviti u frižider dok skočiš na forum postaviti fotke i...

Voila!

Image

Višak mahuna začiniti češnjakom i bučinim uljem te spremiti za sutra (ak izdrži do tad):

Image


Za desert domaće jagode s okusom i mirisom jagode. Bez šlaga i šećera.

Image

(Powered by frubar.net)


'if you fall, i'll be there' (floor)

User avatar
ali
Posts: 4904
Joined: 22 Sep 2011, 10:31

Post by ali » 04 Jul 2012, 16:39

BoDerek » wrote: naravno, za umakanje u salatu. :mljac:
A tko popije dresing s dna zdjele?
Ja :lux: Još ako je bilo i pomidora u salati :S



Kod salata sam za vrlo jednostavne, manje je više.

Skuhani mladi (i mlaki :mudri:) krumpir, riga, kapula, maslinovo ulje, sol, papar :S

A bez kuhanja i ekspresno: tuna, pomidor, paprika, kapula, sol, papar :top:

Ili klasika: krastavci, pomidor, paprika, zelena i riga sa mozarellom :S

U sve kombinacije meni paše i slanutak (npr. iz konzerve), koji daje hranjivost zelenjavama ako se neće ništa drugo jesti tj. kuhati (ili ako treba koja kalorija više :D).



User avatar
Margarita
Posts: 4060
Joined: 20 Sep 2011, 21:52

Post by Margarita » 04 Jul 2012, 16:44

blue » wrote:Margarita, zašto baš senf dijon? Ja po inerciji uvijek uzmem estragon, mislim da ovaj nisam nikad ni probala :misli: Kakav je?
Zato što je više ljut a manje gorak.


"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.

User avatar
ali
Posts: 4904
Joined: 22 Sep 2011, 10:31

Post by ali » 04 Jul 2012, 16:44

Euklide, ja bih ti u ručak dodala samo još jedan brzi file na žaru :D

Jagode su ti super :top: (ćutim malo fotošopa, al svejedno :S )



User avatar
Euklid
old school
Posts: 14810
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

Post by Euklid » 04 Jul 2012, 17:04

Loše mi ide pripremanje mesa. Uvijek nešto sjebem.

A fotošopa nema. Fotkano s ajfonom na najmanjoj rezoluciji, obrađeno u istoj aplikaciji i direkt prebačeno na forum.


'if you fall, i'll be there' (floor)

User avatar
ali
Posts: 4904
Joined: 22 Sep 2011, 10:31

Post by ali » 04 Jul 2012, 17:16

Euklid » wrote:Loše mi ide pripremanje mesa. Uvijek nešto sjebem.

A fotošopa nema. Fotkano s ajfonom na najmanjoj rezoluciji, obrađeno u istoj aplikaciji i direkt prebačeno na forum.
Ma djeluju mi malo sprženo od saturacije :o
Još bolje ako nisu, onda :eek: :klopa:



User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 04 Jul 2012, 18:00

Na zdjelama salate zivim kad zatopli (sve iznad 15 stupnjeva). :cerek: :cerek: :cerek:
Od rikule, razne zelene, krastavca, maslina, kockica sira, trakica prsuta, kockica piletine, krumpirove ne volim uopce. To je bivsi puno spremao i nikad mi nisu bile fine.
Volim od kus kus-a, lece, paste razne najcesce integralne. Ili samo fino meso na kockice i puno povrca.
Nekad i kuhana jaja. Cezaricu volim.

Image

:cerek:

http://whatdidyoueat.typepad.com/photos ... g_6468.jpg

http://www.cookingjewish.com/files/imag ... -salad.jpg

http://www.vijesti.me/slika-519x316/vij ... -10689.jpg



User avatar
Euklid
old school
Posts: 14810
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

Post by Euklid » 04 Jul 2012, 18:12

Ovo mi se sviđa :klopa:

Šta ti je ovo što liči na rižu a nije riža?


(btw. koliko vam treba da nađete smajlića kojeg tražite? meni ok 14 minuta)


'if you fall, i'll be there' (floor)

User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 04 Jul 2012, 22:19

Kus kus je to. :)



User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška
Contact:

Post by Pješčana » 04 Jul 2012, 22:33

po ljeti, slažem se s blue, najbolja hrana.

- zelena salata, tvrdo kuhano jaje, komadići špeka, komadići sira, ulje, ocat, iscijeđeni limun ako ga imam
- zdinstam luk, pelati, tuna, masline ubacim ako imam, papra, soli, ohladim
- nije povrće: banane, med, sjemenke lana i sezama, tekući jogurt, bademi, sve zdrepam, jogurt hladan. mljac. to mi je često doručak
- izribana mrkva, zelena salata, paradajzi, luka, tuna, izribam tvrdi sir na vrh


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

User avatar
Euklid
old school
Posts: 14810
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

Post by Euklid » 04 Jul 2012, 23:10

Kus kus?
Cuo sam za njega ali nisam znao da ga neko stvarno upotrebljava...

@ Pjescana

Nista ti ne vjerujem. Nabaci koju fotku da me razuvjeris.


'if you fall, i'll be there' (floor)

User avatar
Margarita
Posts: 4060
Joined: 20 Sep 2011, 21:52

Post by Margarita » 05 Jul 2012, 01:23

Euklid » wrote:Kus kus?
Cuo sam za njega ali nisam znao da ga neko stvarno upotrebljava...
Koristim ga uvijek kad nemam vremena. Gotov je za par minuta, samo se pofuri i uvijek je fino. Dodam mu sok limete i sjeckane metvice.


"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.

User avatar
Pero
Posts: 2159
Joined: 20 May 2012, 22:31

Post by Pero » 05 Jul 2012, 07:17

Nama cijeli grm metvice raste na balkonu. Nabavila je žena birajući sortu najbolju za koktele. Pa je više nego za kus-kus koristi za mojito.



User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 05 Jul 2012, 11:02

Euklid » wrote:Kus kus?
Cuo sam za njega ali nisam znao da ga neko stvarno upotrebljava...ris.
Ja ga koristim na tone, najbolje bi bilo da mi ga prodaju na vrece. Al volim i bulgur i lecu itd.
Divlju rizu.
Znam u salatu ubaciti kockice dinje ili nesto grozdja (ne u tu od kus kusa nego u obicnu) ali islo bi i u tu.
Nedavno sam u gradu dboila i jagode u salati sa svacime, bilo je fino. :zubo:



User avatar
Euklid
old school
Posts: 14810
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

Post by Euklid » 05 Jul 2012, 11:12

Dobro, a di se kod nas moze nabavit taj kus-kus?


'if you fall, i'll be there' (floor)

Post Reply