Kolači, sladoledi, kreme i ostali deserti!

Žlicu, žlicu nam dajte, jer utjehe nema u vodi
User avatar
blue
Asgard
Posts: 3913
Joined: 20 Sep 2011, 10:42

31 Jan 2013, 15:10

Pješčana » wrote:...a biskupski kruh je..?
i sliku, molim :D
Kolač, iako se zove kruh :D

Moja verzija, par postova gore :zubo: https://trkeljanje.com/viewtopic.php?p=172678#p172678
Inače na internetu ima puno fotogeničnijih biskupskih kruhova :o



Posljednje sam radila jednu tortu, onda mi je podivljala pećnica, pa se torta nije ispekla :crying:


User avatar
Margarita
Posts: 4076
Joined: 20 Sep 2011, 21:52

01 Feb 2013, 18:18

blue » wrote: Kolač, iako se zove kruh :D
U jednom od hotela zimus uz ponuđene sireve za desert stajale su i kriške takvog nekog kruha. Bio je malo tanji i s manje tijesta. Kao da je tijesta bilo samo toliko da slijepi orahe, bademe, i ostale orašćiće. Kolače ne šljivim posebno i zato i jesam išla na stolove sa sirevima ali ovaj kruh, kolač, što god da već je, mi je bio jaaako fini. Jela sam ga odvojeno od sira da ni jednom ni drugom ne pokvarim okus. Dakle, ako neko zna kako se pravi takav kruh, neka javi.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
User avatar
blue
Asgard
Posts: 3913
Joined: 20 Sep 2011, 10:42

05 Feb 2013, 12:22

Margarita, radila sam po nekom receptu s Coolinarike, mislim po ovom: http://www.coolinarika.com/recept/biskupski-kruh/
Izbacila sam narančinu koricu jer to nisam imala doma.
Ispalo je više kao kruh nego kao kolač, što mi se baš i nije svidjelo, ali po gore napisanom, tebi bi moglo odgovarati.
Imam recept od frendice, njezina verzija biskupskog kruha - sočnije je i punije od onog što je meni ispalo, samo je recept pisan rukom, pa moram potražiti i pretipkati. To ću, čim stignem :)
User avatar
blue
Asgard
Posts: 3913
Joined: 20 Sep 2011, 10:42

09 Feb 2013, 22:40

Biskupski kruh 2 :zubo:

Recept od frendice, koji je bolji od mog :tuzni:

BISKUPSKI KRUH
Za 2 kalupa:
Šećer – 14dag
Oštro brašno – 14 dag
Naribana korica 1 naranče
Sjeckani orasi – 5 dag
Grožđice – 10 dag
Sitno rezana čokolada – 5 dag
Jaja – 4
Vanilin šećer – 2

Postupak:

Istući snijeg od bjelanjaka.
Pjenasto izmiješati šećer i žumanjke.
Dodati naribanu koricu naranče, nasjeckane orahe, nasjeckanu čokoladu, grožđice, vanilin šećer i prašak za pecivo – sve izmiksati, smjesa ispadne dosta tvrda.

U tu smjesu postepeno dodavati žlicu istučenog bjelanjka i žlicu brašna, dok se sve ne potroši.

Kalupe nauljiti i pobrašniti i napuniti smjesom malo više od polovice.

Vrijeme pečenja: 40 min
Temperatura: 190 C
User avatar
blue
Asgard
Posts: 3913
Joined: 20 Sep 2011, 10:42

12 Feb 2013, 20:09

Opet ja na ovoj temi :rofl:


Ak netko ima provjeren recept za fritule, nek napiše :)
Tips and tricks bi dobro došli, dizano tijesto i ja oduvijek vodimo rat, ja gubim, kušačima hrane se spuste roletne :zubo:
User avatar
Pero
Posts: 2161
Joined: 24 Feb 2012, 09:12

12 Feb 2013, 20:11

blue » wrote: ...Tips and tricks bi dobro došli...
Moja nona bi dodala malo rakije, po mogućnosti lozovače. :D
User avatar
blue
Asgard
Posts: 3913
Joined: 20 Sep 2011, 10:42

12 Feb 2013, 20:31

Da, sastojci su manji problem, čak imam i rakiju :zivili:

Više trebam savjete u stilu: germa se drži u lončiću X minuta na radijatoru koji grije jako-srednje-mlako. Kad je tijesto dovoljno dignuto? Kad se poveća za trećinu, polovinu itd. svojeg početnog volumena; za koliko se vremena to može očekivat, u minutama :o Zašto se stisne kad ga se istrese iz posude i počne valjat :gaah:
Zašto ne ispadne fino pufasto kad se ispeče nego kao da germe nije vidjelo? I tako... :nogica:
User avatar
Margarita
Posts: 4076
Joined: 20 Sep 2011, 21:52

12 Feb 2013, 20:52

blue » wrote:Da, sastojci su manji problem, čak imam i rakiju :zivili:

Više trebam savjete u stilu: germa se drži u lončiću X minuta na radijatoru koji grije jako-srednje-mlako. Kad je tijesto dovoljno dignuto? Kad se poveća za trećinu, polovinu itd. svojeg početnog volumena; za koliko se vremena to može očekivat, u minutama :o Zašto se stisne kad ga se istrese iz posude i počne valjat :gaah:
Zašto ne ispadne fino pufasto kad se ispeče nego kao da germe nije vidjelo? I tako... :nogica:
Ne valjam ga za fritule.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
User avatar
Pješčana
Posts: 8262
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška
Contact:

13 Feb 2013, 09:38

ja sam grozna za fritule i krafne :mama:
najgora pekačica
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
User avatar
ali
Posts: 4909
Joined: 22 Sep 2011, 10:31

13 Feb 2013, 18:21

Ovo je najjednostavniji i najbolji recept :S

http://www.coolinarika.com/recept/fritule-na-brzinu/
User avatar
Vodena
Posts: 2100
Joined: 17 Sep 2011, 23:58

31 Mar 2013, 23:47

Ja ih isto radim po tom receptu, eno visi mi u kuhinji, radim ih barem dva puta mjesečno!! :s

Preporučam uz pekmez od jagoda! :raspa:
User avatar
Euklid
old school
Posts: 15047
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

01 Apr 2013, 09:17

Otkud ti po ovom pljusku?
'if you fall, i'll be there' (floor)
User avatar
ifranko
Posts: 145
Joined: 17 Jul 2012, 19:05
Contact:

01 Apr 2013, 15:08

Zdrave čokoladne pisanice

Image

U želji da sa Uskrsom ne dobijemo kile odlučila sam osmisliti recept za zdrave, slatke pisanice i uspjelo mi je. Iz glave nastao je recept za fine kolačiće. U nastavku recept.

Image

Sastojci:
50g pšeničnih posija
50g mljevenog lana (ja sam kombinirala pola zlatnog i pola smeđeg)
100g mljevenih oraha
80g smeđeg šećera
2 jušne žlice kakaa
1 kom aroma naranče
Naribana korica jedne naranče
1 žličica cimeta
Pola žlčice đumbira
80g čokolade za kuhanje
2 jušne žlice meda
0,5 dcl soka od svježe iscijeđene naranče

Priprema:
Sve suhe sastojke pomiješati u posudi i dodati im otopljenu čokoladu na pari i malo zagrijani med (zagrijati da postane tekuć). Sve dobro promiješati i ostaviti u hladnjaku 2 sata. Iz ohlađene smjese raditi male pisanice. Po želji ih uvaljati u šarene mrvice i staviti u papirnate korpice.

Image
User avatar
karambol
Posts: 8110
Joined: 09 Jan 2012, 12:55

01 Apr 2013, 22:39

Znas, bas mi je drago da si ovaj izazov stavila sad, a ne prije ovih uskrsnih blagdana jer sam danas prestao njupati... Da sam ih vidio prije bile bi te 'pisanice' na stolu i opet popustaj remen... :D
Ja cijeli život sanjam kako odlazim uz rijeku starim parobrodom koji vozi sol
I da nosim jednu davnu nikad prežaljenu ljubav tanku, dugačku cigaru i par mamuza od zlata...
User avatar
Pješčana
Posts: 8262
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška
Contact:

05 Apr 2013, 12:49

radila sam zdrave muffine.
kukuruzno brašno, rižino brašno, rižino mlijeko, vanilin šećer, soda bikarbona jer nisam imala pecivni prašak, jaje, malo ulja, i ribana jabuka
ispalo je super. nisam imala ni one papirnate čašice i svejedno se nije tijesto zaljepilo u kalupu.
Image

Image
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
User avatar
Margarita
Posts: 4076
Joined: 20 Sep 2011, 21:52

05 Apr 2013, 13:05

Pješčana » wrote:radila sam zdrave muffine.
kukuruzno brašno, rižino brašno, rižino mlijeko, vanilin šećer, soda bikarbona jer nisam imala pecivni prašak, jaje, malo ulja, i ribana jabuka
ispalo je super. nisam imala ni one papirnate čašice i svejedno se nije tijesto zaljepilo u kalupu.
Image

Image
Uz ribanu jabuku mi je asocijacija rogač. Dobro ti izgledaju.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
User avatar
Euklid
old school
Posts: 15047
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

05 Apr 2013, 15:07

lijepo sto si nas pozvala...
'if you fall, i'll be there' (floor)
User avatar
blue
Asgard
Posts: 3913
Joined: 20 Sep 2011, 10:42

05 Apr 2013, 15:41

Margarita » wrote: Ne valjam ga za fritule.
Ma ne za fritule, općenito dizano tijesto.
Kako god, nisam na kraju radila ništa s dizanim tijestom, za sad se držim biskvita :mirko:
User avatar
Pješčana
Posts: 8262
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška
Contact:

05 Apr 2013, 19:41

Euklid » wrote:lijepo sto si nas pozvala...
pa skužio si neki dan da mi telepatija ne valja :D
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
User avatar
Euklid
old school
Posts: 15047
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

05 Apr 2013, 20:35

Pješčana » wrote: pa skužio si neki dan da mi telepatija ne valja :D
tako ti i inače goste pozivaš telepatski? :mad:
'if you fall, i'll be there' (floor)
User avatar
Blesava
Posts: 779
Joined: 27 Sep 2011, 20:10

07 Apr 2013, 12:24

ali » wrote:Ovo je najjednostavniji i najbolji recept :S

http://www.coolinarika.com/recept/fritule-na-brzinu/
Jučer sam po ovom receptu radila fritule, ali osim što je (za moj ukus) nedostajalo šećera, snašao me ozbiljan problem :shy:
Mislim da su se junački napile ulja jer me cijelo večer bolio želudac...

Naime, ako ih stavim na jaču vatru, onda izgledaju flambirano, a unutra ostanu tekuće...
Smanjim li jačinu vatre, onda ih kuham :facepalm: pet dana....

Imate li nekakve tips and tricks da sljedeći put noć ne provedem mrzeći cijeli svijet?
User avatar
Bara huda
Posts: 3109
Joined: 03 Nov 2011, 21:49

12 May 2013, 13:57

Jucer radila prvi put Vasinu tortu.
Ne losa je ispala. Cak stovise i dapace.:klopa:
Nema slike jer ja to ne znam stavit tako da ko oce neka vjeruje, ko nece, ne mora.
User avatar
Pješčana
Posts: 8262
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška
Contact:

13 May 2013, 00:41

a što je to?
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
User avatar
Vodena
Posts: 2100
Joined: 17 Sep 2011, 23:58

02 Jun 2013, 00:10

Blesava wrote: Jučer sam po ovom receptu radila fritule, ali osim što je (za moj ukus) nedostajalo šećera, snašao me ozbiljan problem :shy:
Mislim da su se junački napile ulja jer me cijelo večer bolio želudac...

Naime, ako ih stavim na jaču vatru, onda izgledaju flambirano, a unutra ostanu tekuće...
Smanjim li jačinu vatre, onda ih kuham :facepalm: pet dana....

Imate li nekakve tips and tricks da sljedeći put noć ne provedem mrzeći cijeli svijet?
Mislim da stavljaš preveliku količinu tijesta, tj da su ti prevelike. Stavljaj sa malenom žličicom.:mig:
Vatra mora biti srednja, ni prejaka, ni preslaba. Moraju se peći.

Pješčana, krasni su ti muffovi! :cerek:

Euklid, eno ga i danas pada. :rofl:

Ja čekam da mi se ispeče torta za baku i djeda. Dolje ide neko poluprhko tijesto, gore na to mješavina vanilija kreme i kiselog vrhnja i sve zajedno se peče cca 45 min na 180 (to čekam), sutra ću poslagat jagode i zalit sokom od voća sa malo gustina i šećera. Umjesto preljeva za torte.
Ak se sjetim stavim sliku.
Mislim da ću raditi još i neku pitu jer moram potrošiti maslac (dva komada kojima ističe rok)
User avatar
Euklid
old school
Posts: 15047
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

02 Jun 2013, 00:16

Vodena » wrote:
Euklid, eno ga i danas pada. :rofl:
meni ne pada... tek tako...
'if you fall, i'll be there' (floor)
Post Reply