Recepti

Žlicu, žlicu nam dajte, jer utjehe nema u vodi
User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6091
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

Re: Recepti

Post by judolino » 01 Sep 2012, 09:55

Kaj se dereš, nisam gluh...
Palo je neš malo kiše, ali moramo pričekati da (ako) profunkcioniše.
Ja dežuram, niš ne brini.



User avatar
Euklid
old school
Posts: 14813
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

Post by Euklid » 01 Sep 2012, 13:33

Šta malo?
Padalo je jučer, lije danas a pljuštat će i sutra...

Kolko bi ti htio?

Utorak?


'if you fall, i'll be there' (floor)

User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6091
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

Post by judolino » 01 Sep 2012, 22:27

Euklid » wrote:Šta malo?
Padalo je jučer, lije danas a pljuštat će i sutra...

Kolko bi ti htio?

Utorak?
E, nejde to sam tak. Brzo.
Oćemo sutra na cugu ti, ja i Emer (ako ga nagovorimo)?



User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6091
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

Post by judolino » 01 Sep 2012, 22:28

Ovaj put bum ja platil, ne sekiraj se...



User avatar
Euklid
old school
Posts: 14813
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

Post by Euklid » 02 Sep 2012, 00:11

Ovaj tjedan samo utorak ili srijeda dolaze u obzir.


'if you fall, i'll be there' (floor)

User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6091
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

Post by judolino » 12 Sep 2012, 18:30

Judolinova juha od mrkve

Na maslacu zdinstaš pol glavice luka i dodaš 30 - 40 dag ribane mrkve. Dodaš dvije žličice vegete pa piirjaš par minuta. Zaliješ litrom vode. Ubaciš list lovora i list kadulje. Ubaciš ciklu narezanu na kockice i kuhaš nekih 20 minuta. Zatim ubaciš nasjeckani češnjak, komadić svježeg nasjeckanog đumbira i žlicu nasjeckanog svježeg bosiljka. Ubaciš rižu ili risine, pa kuhaš dok se ne skuha. Na kraju ubaciš pola čaše vrhnja, popapriš i dodaš limunovog soka po ukusu.

Ja sam oduševljen.



User avatar
Morticia
Posts: 10246
Joined: 17 Sep 2011, 21:36

Post by Morticia » 13 Sep 2012, 11:18

A meni zvuči kao nešto što bih pojela samo mrtva. :o

Sori, guzda. :zubo:


MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.

User avatar
Potjeh
Posts: 1361
Joined: 05 Oct 2011, 00:00

Post by Potjeh » 15 Sep 2012, 11:04

judolino » wrote: Ja sam oduševljen.
Imam sve sastojke. Probat ću. :klopa:



User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6091
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

Post by judolino » 16 Sep 2012, 11:00

Potjeh » wrote:
Imam sve sastojke. Probat ću. :klopa:
Zaboravil sam napisat da sam ubacil i malo metvice. No dobro, nije smak svijeta...
Javi kako ti je ispalo.



User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6091
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

Post by judolino » 16 Sep 2012, 11:01

Morticia » wrote:A meni zvuči kao nešto što bih pojela samo mrtva. :o

Sori, guzda. :zubo:
Mortiša koja se boji smrti?
Hau bizar...



User avatar
Potjeh
Posts: 1361
Joined: 05 Oct 2011, 00:00

Post by Potjeh » 16 Sep 2012, 11:08

judolino » wrote: Zaboravil sam napisat da sam ubacil i malo metvice. No dobro, nije smak svijeta...
Javi kako ti je ispalo.
Još je na vrijeme. Danas radim juhu. Imam paprenu i običnu metvicu? :cjepidlaka:



User avatar
Potjeh
Posts: 1361
Joined: 05 Oct 2011, 00:00

Post by Potjeh » 16 Sep 2012, 22:21

judolino » wrote: Javi kako ti je ispalo.
Vrlo, vrlo, vrlo gusto. :zubo:

Nisi napisao koliko cikle pa sam stavio koliko i mrkve. Riža ovo pretvara iz juhe u glavno jelo. :rofl: Ali što se okusa tiče fantastično! Što je i najvažnije. :top:



User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6091
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

Post by judolino » 17 Sep 2012, 07:44

Potjeh » wrote:
Vrlo, vrlo, vrlo gusto. :zubo:

Nisi napisao koliko cikle pa sam stavio koliko i mrkve. Riža ovo pretvara iz juhe u glavno jelo. :rofl: Ali što se okusa tiče fantastično! Što je i najvažnije. :top:
Ha, baš mi je drago!
Ja sam stavio paprenu metvicu i svega jednu ciglu od nekih 100 - 150 grama. Ne ciglu, nego ciklu, jebo ja svoju delikventsku prošlost, nisam na ćošku ciklu prodavo...



User avatar
Euklid
old school
Posts: 14813
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

Post by Euklid » 31 Dec 2012, 16:25

Kako ćete se danas svi manje više prežderavat i ubijat u alkoholu
sutra će vam dobro doći nešto lagano.
Osim toga imamo par žemskih koje se muče s anemijom i kojima treba:

CIKLA NI SA ČIM

sastojbine:
cikla

receptura:

1. u velikom loncu skuhati cca 2kg domaće cikle, cirka aproksimativno sat i pol kuhanja

Image

2. skuhanu ciklu pustiti da se ohladi, izvaditi na tanjir i odrezati korjenaste vrhove

Image

Image

3. laganim potezima nožem oguliti ciklu, ovo fakat ide toliko lagano da će vam trebati par sekundi

Image

4. oguljenu ciklu nabosti na vilicu i jesti kao jabuku
ako ste baš skloni eksperimentiranju i ekstravaganciji možete je preliti s malo domaćeg maslinovog ulja (nipošto ono iz Lidla, koje ne bih ni u auto nalio a kamoli preko hrane):

Image

(Powered by frubar.net)



Voila! Image


'if you fall, i'll be there' (floor)

User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška

Post by Pješčana » 01 Jan 2013, 12:11

uuu, ovo zvuči super! hvala :)


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

User avatar
Euklid
old school
Posts: 14813
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

Post by Euklid » 01 Jan 2013, 18:32

Pješčana wrote:uuu, ovo zvuči super! hvala :)
Thanks.
Zaboravih jednu bitnu stavku: 3-4 jusne zlice secera staviti u vodu u kojoj se kuha cikla.


'if you fall, i'll be there' (floor)

User avatar
ifranko
Posts: 145
Joined: 17 Jul 2012, 19:05

Post by ifranko » 01 Jan 2013, 19:56

Brzo, fino i jednostavno, kolači koje sam radila za ovaj Božić.

Image

Bajadera
Veličina 30x22 cm.
Sastojci:
150 ml vode
300 g mljevenih petit beurre keksa
300 g čokolade z akuhanje
220 g margarina za kreme
200 g šećera u prahu
300 g mljevenih oraha
Sok od jednog limuna

Priprema:
Prvi sloj – u 100 ml vode otopiti 100 g margarina (na laganoj vatri, ne smije zakuhati). Kada se margarin otopi umiješati 300 g mljevenih keksi, 100 g šećera u prahu i sok od jednog limuna, Dobivenu masu dobro izmiješati i staviti u protvan u sloj debljine oko 1,5 cm.
Drugi sloj – u 50 ml vode otopiti 100 g margarina, 100 g šećera u prahu i 150 g čokolade za kuhanje. Kada se sve otopi umiješati 300 g mljevenih oraha. Masu dobro izmiješati i razvući na prvi sloj.

Staviti na hlađenje.

Glazura – otopiti na pari 150 g čokolade za kuhanje i 20 g margarina i preliti preko ohlađenog kolača.

Kada se glazura ohladi, kolač rezati na komade. Za lakše rezanje nož zagrijavati u kipućoj vodi (obrisati višak vode prije rezanja).

Čokoladni tartufi
Recept za 40 komada
Sastojci:
250 g tamne čokolade (ja sam stavila čokoladu za kuhanje i bilo je malo preslatko, treba staviti gorču čokoladu)
130 ml slatkog vrhnja
1 žličica cimeta
2 žličice maslaca
Ribana kora pola naranče
Ukrasne mrvice
Priprema: slatko vrhnje zakuhati gotovo do vrenja, pa maknuti sa vatre. U to umiješati čokoladu koja se mora potpuno otopiti. Dobije se glatka krema u koju treba zatim dodati maslac, cimet i naribanu narančinu koru. Izmiješati sve zajedno i izliti u posudu, te ostaviti u hladnjaku da se ohladi (minimalno 2 sata). Nakon što se smjesa ohladila, žlicom vaditi smjesu i oblikovati kuglice, koje na kraju uvaljati u ukrasne mrvice.

Kokos kuglice
Recept za 40 komada
Sastojci:
200 g mlijeka u prahu
200 g šećera
2 žlice arome vanilije
100 ml vode
200 g kokosovog brašna
125 g maslaca
100 g prženih, oljuštenih lješnjaka
Priprema: zakuhati vodu sa maslacem i šećerom. Kada zakipi kuhati još 5 minuta, ukloniti sa vatre i ostaviti da se malo ohladi. Umiješati vaniliju, mlijeko u prahu i polovicu kokosovog brašna. Ostaviti smjesu u hladnjaku da se stegne. Oblikovati dlanovima kuglice, a u sredinu svake utisnuti po jedan lješnjak, te n akraju uvaljati u preostalo kokosovo brašno.

Bakine pijane kuglice

Recept za 30 komada
Sastojci:
100 g mljevenih Speculaas keksa
80 g sitno sjeckanih oljuštenih lješnjaka
80 g šećera u prahu
80 g čokolade za kuhanje
2 jušne žlice meda
2 jušne žlice masnog kakaa
Ribana korica jedne naranče
1 jušna žlica narančinog soka
6 jušnih žlica (oko 0,3 dl) ruma
Po želji pola žličice cimeta
Priprema: otopiti čokoladu na pari, te malo zagrijati med da postane tekuć. U posudu staviti sve suhe sastojke (keksi, lješnjaci, šećer, kakao, cimet i ribana korica), te sve zajedno pomiješati. Dodati otopljenu čokoladu, med i sok od naranče. Sve sastojke dobro pomiješati i ostaviti u hladnjaku 1 – 2 sata.
Od ohlađene smjese raditi kuglice. Kuglice uvaljati u ukrasne mrvice ili po želji u šećer u prahu sa cimetom, kokos, čokoladu i sl.

Dobar tek!



User avatar
Margarita
Posts: 4060
Joined: 20 Sep 2011, 21:52

Post by Margarita » 01 Jan 2013, 20:33

ifranko » wrote:Brzo, fino i jednostavno, kolači koje sam radila za ovaj Božić.
Prekrasno izgleda. Bravo! Najviše me privlače ove pijane kuglice samo ne kužim što je masni kakao. Misliš na kakao prah ili na kakao maslac?


"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.

User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška

Post by Pješčana » 01 Jan 2013, 22:04

ifranko, ovo je dobra ideja za brze deserte kad se netko najavi :)


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

User avatar
ifranko
Posts: 145
Joined: 17 Jul 2012, 19:05

Post by ifranko » 02 Jan 2013, 09:27

Margarita » wrote: Prekrasno izgleda. Bravo! Najviše me privlače ove pijane kuglice samo ne kužim što je masni kakao. Misliš na kakao prah ili na kakao maslac?
Normalni kakao prah, to mi stoji u receptu u originalu koji imam, da nekom ne padne na pamet staviti dijetni ;)



User avatar
ifranko
Posts: 145
Joined: 17 Jul 2012, 19:05

Post by ifranko » 02 Jan 2013, 09:28

Pješčana » wrote:ifranko, ovo je dobra ideja za brze deserte kad se netko najavi :)
Da super su, jedini problem je što treba par sati za hlađenje. Imam inače jedan brzinski kolač za one goste koji se ne najave :rofl:
Prepišem ga kad stignem ;)



User avatar
blue
Asgard
Posts: 3869
Joined: 20 Sep 2011, 10:42

Post by blue » 02 Jan 2013, 11:57

ifranko » wrote: Da super su, jedini problem je što treba par sati za hlađenje. Imam inače jedan brzinski kolač za one goste koji se ne najave :rofl:
Prepišem ga kad stignem ;)
Nemam nenajavljenigh gostiju :E al volim brzinske kolače :S što će reć, jedva čekam post :D



User avatar
..a unda
Undaminator
Posts: 21128
Joined: 18 Sep 2011, 16:27

Post by ..a unda » 19 Jan 2013, 17:18

..onaj, mislim..cini mi se..ne mogu se sjetit da sam ikad pekao ribu u pecnici. :o ..onoj, elektricnoj od spahera.
jesam svakako, ali na struju nisam. e, dosao je i taj dan kad se trebam snac i prezivit u civilizaciji. eto, kako se to pece? di se to stavi, u sto, na koliko, cega, kuda? :ne zna: :ne zna:



User avatar
karambol
Posts: 8022
Joined: 09 Jan 2012, 12:55

Post by karambol » 19 Jan 2013, 21:06

..a unda » wrote:..onaj, mislim..cini mi se..ne mogu se sjetit da sam ikad pekao ribu u pecnici. :o ..onoj, elektricnoj od spahera.
jesam svakako, ali na struju nisam. e, dosao je i taj dan kad se trebam snac i prezivit u civilizaciji. eto, kako se to pece? di se to stavi, u sto, na koliko, cega, kuda? :ne zna: :ne zna:

Tak sam sad vidio.
Jesi li pekao i ispekao, prepekao, kremirao...ribu? Ha?
I koju ribu? Koliku? S cim ju peces? Ima li krumpira? Povrca? Solo? U soli?

Ha? :misli:


Ja cijeli život sanjam kako odlazim uz rijeku starim parobrodom koji vozi sol
I da nosim jednu davnu nikad prežaljenu ljubav tanku, dugačku cigaru i par mamuza od zlata...

User avatar
..a unda
Undaminator
Posts: 21128
Joined: 18 Sep 2011, 16:27

Post by ..a unda » 19 Jan 2013, 21:11

karambol » wrote:

Tak sam sad vidio.
Jesi li pekao i ispekao, prepekao, kremirao...ribu? Ha?
I koju ribu? Koliku? S cim ju peces? Ima li krumpira? Povrca? Solo? U soli?

Ha? :misli:
jesam, tj..nisam ja, morsku, onako..malu, nema, nema, skoro, nije..