Recepti

Žlicu, žlicu nam dajte, jer utjehe nema u vodi
User avatar
karambol
Posts: 8110
Joined: 09 Jan 2012, 12:55

19 Jan 2013, 21:25

..a unda » wrote: jesam, tj..nisam ja, morsku, onako..malu, nema, nema, skoro, nije..

Ne izgleda kao gozba...:misli:

Je li bar koja macka bila namirena ribom?
:cerek:


Ja cijeli život sanjam kako odlazim uz rijeku starim parobrodom koji vozi sol
I da nosim jednu davnu nikad prežaljenu ljubav tanku, dugačku cigaru i par mamuza od zlata...
User avatar
Pješčana
Posts: 8262
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška
Contact:

19 Jan 2013, 22:05

unda, peć ribu u el. pećnici je lako.
keramička zdjela, unutra riba i začini i ulje i krumpir ako oš
povrh alufolija da ne zašpricaš pećnicu i da riba ne izgubi vlažnost.

viola!
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
User avatar
Euklid
old school
Posts: 15047
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

15 Feb 2013, 17:51

ŠIROKI REZANCI U UMAKU OD GLJIVA I PORILUKA

Sastojbine:

Image

Image

Image

Image



Mala tajna velikog majstora:

1. poriluk očistiti, oprati i sitno nasjeckati

2. vrganje ili neke druge gljive također (ili ih izvaditi iz škrinje ako nije sezona, a nije)

3. široke rezance staviti u kuhati u vrelu posoljenu vodu, kuhati al dente (još uvijek ne znam šta to koji kua znači al i dalje sam siguran da je kul)

4. na maslacu propirjati narezane vrganje, dodati maslinovo uje, poriluk, sol i papar te pirjati još neko vrijeme

Image



5. pred kraj dodati vrhnje za kuhanje i uz malo miješanja dovršiti umak

Image

(Powered by frubar.net)


6. rezanci su već sigurno davno gotovi i već ste ih trebali ocijediti

7. servirati toplo i posuti ovčjim ribanim sirom

voila :klopa:
'if you fall, i'll be there' (floor)
User avatar
Pješčana
Posts: 8262
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška
Contact:

16 Feb 2013, 23:34

ovo izgleda prefino ! :klopa:
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
User avatar
karambol
Posts: 8110
Joined: 09 Jan 2012, 12:55

17 Feb 2013, 00:01

Pješčana » wrote:ovo izgleda prefino ! :klopa:

U ovoliko sati treba trbuh zadovoljiti jabukom...ili jaukom.... :zubo:
Ja cijeli život sanjam kako odlazim uz rijeku starim parobrodom koji vozi sol
I da nosim jednu davnu nikad prežaljenu ljubav tanku, dugačku cigaru i par mamuza od zlata...
User avatar
Euklid
old school
Posts: 15047
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

17 Feb 2013, 00:11

Pješčana wrote:ovo izgleda prefino ! :klopa:
Thanks :D

Da znas da i je prefino.
'if you fall, i'll be there' (floor)
User avatar
blue
Asgard
Posts: 3913
Joined: 20 Sep 2011, 10:42

19 Feb 2013, 22:39

Joj da, ovi vrganj i poriluk :S Obožavam oboje :klopa:
User avatar
Euklid
old school
Posts: 15047
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

20 Feb 2013, 09:00

Ostala mi je jos samo jedna vrecica narezanih, ociscenih vrganja :(

Pouzdao sam se jesenas u judolina a on nas je sve izdao :mad:
'if you fall, i'll be there' (floor)
User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6223
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

22 Feb 2013, 18:45

Euklid » wrote:Ostala mi je jos samo jedna vrecica narezanih, ociscenih vrganja :(

Pouzdao sam se jesenas u judolina a on nas je sve izdao :mad:
Jebi se, pederu, sad osjećam izgrižnju savjesti... :brukica:

Čim krenu prve gljive (šljivovače) zovem te u berbu.

Ali samo ako postaneš čovek, drug i starešina, pa prestaneš reklamirati ovo Dukatovo sranje od nazovi vrhnja.
Ljudi, jebalo vas to "vrhnje za kuhanje". To je obično sranje. Kupite vrhnje kod kumice i kuhajte i jedite ko ljudi!
User avatar
Euklid
old school
Posts: 15047
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

22 Feb 2013, 19:50

Kaj se to moze?
'if you fall, i'll be there' (floor)
User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6223
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

22 Feb 2013, 19:54

Euklid » wrote:Kaj se to moze?
Kaj kaj se može? :misli:
User avatar
Euklid
old school
Posts: 15047
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

22 Feb 2013, 23:25

Pa s obicnim vrhnjem od kumice s placa?
'if you fall, i'll be there' (floor)
User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6223
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

24 Feb 2013, 17:33

A niš, to daš mačkama a onda jedeš Dukatove kemije.
User avatar
Euklid
old school
Posts: 15047
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

24 Feb 2013, 18:29

A otkud da ja znam sta je za sta?

Ja sam priuceni NKV kuharski pomocnik koji ponekad kuha silom prilika pa se brze bolje ovdje pohvalim.

Meni je do sad vrhnje za kuhanje znacilo vrhnje za kuhanje. Ali ak ti velis da ne valja ja cu te poslusati pa cu drugi put uzet ono s placa. Nema mi druge.
'if you fall, i'll be there' (floor)
User avatar
ifranko
Posts: 145
Joined: 17 Jul 2012, 19:05
Contact:

28 Apr 2013, 16:35

Francuska juha od luka

"Soupe à l'oignon", nekad hrana za sirotinju, danas specijalitet dostojan kraljeva, ova juha vladarica je stolova diljem svijeta. Prije tjedan dana bila sam na ručku i nagovorili su me da probam Francusku juhu od luka. Na prvu me sama ideja o luku u juhi odbila, no srećom ja volim isprobavati svašta, tako da sam je naručila. Čula sam ja za “French onion soup”, iz raznih filmova i serija, ali mi nije palo na pamet da je to baš ta juha. Juha me oduševila i odlučila sam je probati napraviti sama. Uz malo surfanja i proučavanja nekoliko različitih recepata, napravila sam kombinaciju koja se meni učinila najboljom. Juha je ispala odlično. Iziskuje nešto više vremena za pripremu, ali isplati se svaka minuta koju uložite u nju.
Da bi skuhali juhu od luka prvo morate karamelizirati luk. Za to je potrebno:
700 g luka
5 žica maslinovog ulja
Jedna šnita od pola centimetra putra (pakiranje od 250 g)
1 žličica Aceto balsamico
2 žličice smeđeg šećera
1 žličica soli
Image

Image

Image

Image

U tavicu koja se ne lijepi (ja koristim vok) na laganu vatru staviti ulje i putar, kada se putar otopi i ulje počne lagano mreškati dodati luk. Dinstati luk 15 minuta i nakon toga dodati šećer i sol, sve zajedno pomiješati i na laganoj vatri dinstati još 30 minuta. Tada dodati žličicu aceta i dinstati još 5 minuta. Tako dobijemo karmelizirani luk kojeg možemo i koristiti za druge vrste jela prema želji, možete si i zamrznuti male porcije za kasniju upotrebu.
Image

Image

Da bi napravili juhu potrebno vam je:
1,5 dcl suhog bijelog vina (koristila sam Graševinu, berba 2008, mali Iločki podrumi)
1 litra temeljca (ja sam prokuhala dvije kocke za pileću juhu u litri vode)
Timijan
Majčina dušica
Papar (koristim mlinac sa mješavinom raznih vrsta papra)
Lovorov list
Malo brašna (umutite u 2 dcl temeljca 3 žlice brašna)
Francuski bijeli kruh
Češnjak
Maslinovo ulje
Masni sir (ja sam koristila Président Comté)

Sve na laganoj vatri. U karamelizirani luk dodajte vino i dinstajte dok ne ispari, nakon toga dodati papar, timijan i majčinu dušicu. Dodajte temeljac i brašno, malo sitno sjeckanog češnjaka i promiješajte, te dodajte jedan lovorov list. Sve to kuhajte na laganoj vatri 15 minuta.
Image
Da bi vaša Francuska juha bila prava „Soupe à l'oignon“, morate pripremiti i bruskete. Narežite francuski bijeli kruh na šnite i posložite na protvan, na papir za pečenje i namažite gornju stranu sa maslinovim uljem u kojem se nalazi sitno nasjeckani češnjak. Stavite peči i pazite da ne izgori. Kad dobije zlatnu boju izvadite iz rola i okrenite bruskete, te namažite i drugu stranu. Pecite opet dok ne dobiju zlatnu boju.

Image

Image

Image

Juhu stavite u neku vatrostalnu zdjelu ili ako imate (ja nemam) više manjih zdjelica.
Image

Na juhu posložite bruskete i naribajte sir po njima. Stavite sve zajedno u pećnicu. Kada se sir rastopi izvadite van i poslužite juhu uz ostatak od butelje vina, ako je već niste popili uz kuhanje :rofl:

Image

Dobar tek!
User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6223
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

29 Apr 2013, 14:15

Ivana, srce, timijan = majčina dušica.

Inače, recept je sjajan, ali ja imam prijedlog za vruće dane: umjesto u pećnici, kruh se može ispržiti u tavi, na njega dodati sir pa tavu poklopiti dok se ne otopi. Čisto da se manje komplicira.
Prepuručio bih staviti manje soli ili barem izbaciti jednu kocku za juhu. Inače, luk obavezno treba posoliti (pola žličice bi bilo dosta), jer se tako bolje raskuha u kašu (slavonska fora za čobanac i slične stvari).

Mali savjet: za kuhanje je šteta koristiti vrhunska vina (ovdje to nije slučaj). Vino keje je dobro za piti, dobro je i za kuhanje. Delanec bacite ili ga poklonite nekom kroneru bez kriterija.

Danas bum roštiljal i baš bum skuhal ovu juhicu. Hvala kaj si me podsjetila, dugo je nisam kuhal!

A sutra bum, kad smo već kod woka, skuhal krpice sa zeljem (ali zelje bum pripremil u woku s nekim pomalo neobičnim začinima) i domaću juhicu.

Dat ću vam recept sutra, jer još ne znam kaj bum zmislil.
User avatar
ifranko
Posts: 145
Joined: 17 Jul 2012, 19:05
Contact:

29 Apr 2013, 14:59

judolino » wrote:Ivana, srce, timijan = majčina dušica.
:facepalm: fala...

I čekam tvoj recept da isprobam :cerek:
User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6223
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

30 Apr 2013, 18:23

Šta da kažem - priča mog života...
Krenem kuhat najobičnije krpice sa zeljem, a onda me Ivana podsjeti da sam kupio wok.
Pa, krenimo:

U woku sam prekrio dno uljem i ubacio cca 25 g maslaca. Kad se dobro zagrijalo, ubacio sam glavicu luka (cca 100 g) narezanu na tanka rebra. Ubacio žličicu šećera. Dodao veliku mrkvu narezanu na kraće trake gulilicom za krumpir. Ubacio žličicu i pol vegete, pa dodao 500-600 g ribanog svježeg kupusa.

Miješao, a kad je već ostalo bez vode, ulio 1,5 - 2 dl bijelog vina. Dodao mljeveni kim, kajensku papriku, bosiljak, malo origana, mljevenu gorušicu i mljevene suhe gljive (tu kombinaciju inače radim kao začin za jelo). Još uvijek je bilo slatko, pa sam dodao octa od malina (može i vinski, nije greda). E, onda me jebalo kaj je to ipak u woku, pa sam ubacio mljeveni korijander, garam mašalu i kurkumu.
Onda mi nije dao vrag mira pa sam štrcno senfa i umaka od soje.

U međevremenu sam pokušao skuhati pol paketa svrdala, ali skužio sam da ih je manje od pola. Zato sam u povrće dodao piksu crvenog graha, da ne bude prežestoko.
Skuhano sam tijesto ocijedio i zamastio ga maslinjakom, a onda dodao ove pizdarije iz woka.
Bilo je prilično žestoko, ali zato sad pijem gemište i baš mi je fino... A Leteća, naravno, oduševljena... :mirko:
User avatar
Euklid
old school
Posts: 15047
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

24 Sep 2013, 14:10

Dagnje na burazu

Moje omiljeno ljetno jelo.

Sastojbine:

dagnje
maslinovo ulje
bijelo vino
češnjak
petrusin
krušne mrvice

Spravljanje:

Dagnje očistiti od drače.
U veliki lonac staviti malo maslinovog ulja a zatim dagnje.
Poklopiti i kuhati dok se školjke ne otvore.
Uliti bijelog vina i posuti sitno sitno nasjeckanim češnjakom.
Ubaciti malo krušnih mrvica i promješati da se toč mrvicu zgusne.

Na kraju posuti sitno nasjeckanim petrusinom.

Voila!

Image

(Powered by frubar.net)
'if you fall, i'll be there' (floor)
User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6223
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

26 Sep 2013, 00:26

A recepta, u pičku materinu!
Aj da sad onaj za tvrdo kuhana jaja... :raspa:
User avatar
Euklid
old school
Posts: 15047
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

26 Sep 2013, 09:11

Pusi kua, pepsi.

Pa nisam ja sad tamo neki kuhar da radim bogznakakve delicije... :mad:
'if you fall, i'll be there' (floor)
User avatar
karambol
Posts: 8110
Joined: 09 Jan 2012, 12:55

26 Sep 2013, 13:54

Evo kako se radi drugi dio procesa u pripremi tvrdo kuhanih jaja. :zubo:

http://www.youtube.com/watch?v=qSR9Z1H0ycs
Ja cijeli život sanjam kako odlazim uz rijeku starim parobrodom koji vozi sol
I da nosim jednu davnu nikad prežaljenu ljubav tanku, dugačku cigaru i par mamuza od zlata...
User avatar
Beau
Posts: 7172
Joined: 28 Sep 2011, 10:43

26 Sep 2013, 14:01

karambol » wrote:Evo kako se radi drugi dio procesa u pripremi tvrdo kuhanih jaja. :zubo:

http://www.youtube.com/watch?v=qSR9Z1H0ycs
e ja sam to probala :zubo: :facepalm:

i ne radi! :durica:
User avatar
karambol
Posts: 8110
Joined: 09 Jan 2012, 12:55

26 Sep 2013, 14:07

Beau » wrote: e ja sam to probala :zubo: :facepalm:

i ne radi! :durica:

Kad si zadnji put radila spirometriju? :zubo:

U mene radi...al' moraš imat' ona američanska jaja s ljuskom od pak papira... :D
Ja cijeli život sanjam kako odlazim uz rijeku starim parobrodom koji vozi sol
I da nosim jednu davnu nikad prežaljenu ljubav tanku, dugačku cigaru i par mamuza od zlata...
User avatar
Beau
Posts: 7172
Joined: 28 Sep 2011, 10:43

26 Sep 2013, 14:10

karambol » wrote:

Kad si zadnji put radila spirometriju? :zubo:

U mene radi...al' moraš imat' ona američanska jaja s ljuskom od pak papira... :D
Nikad :o

Ali probavali smo ja, sestra, šogor i njegov brat i nikom nije uspjelo :ne zna:

edit: sad tek vidim kakva jaja moraju bit :rofl: aj kvragu
Post Reply