Page 1 of 1

WordPress

Posted: 08 Mar 2017, 11:15
by Stitch
Najpoznatiji i najrašireniji besplatni alat za razvijanje blogova i portala svakako je WordPress. Prema nekim statistikama, instaliran je na više od 60 milijuna sajtova. Jednostavan je za uporabu, intuitivan i susretljiv, no tu jednostavnost plaća funkcionalnošću kad su posrijedi kompleksnije, zahtjevnije stvari. S druge strane, sustavi poput Joomle ili Drupala prosječnom su korisniku dozlaboga komplicirani, troše i više serverskih resursa - po tome im je sličan recimo TYPO3 - no pogodniji su za izradu stranica s velikom bazom podataka.

Kakva su vaša iskustva s WordPressom? Vrtite li na njemu neki svoj sajt? Ako vrtite, podsjećam vas da je jučer izašla inačica 4.7.3 pa ga ne bi bilo loše ažurirati, sigurnosti radi. Admini to često zaboravljaju pa se na specijaliziranim forumima malo-malo žale da su hakirani. Apdejtajte zato sustav, teme, 'plugine'... Deinstalirajte sve što vam ne treba, očistite i optimizirajte bazu podataka, instalirajte Wordfence ili neki sličan sigurnosni dodatak.

I da, pazite na lozinke. ;)

Re: WordPress

Posted: 08 Mar 2017, 15:30
by Quark
Da, definitivno je najjednostavniji za korištenje čim ga ja koristim :brukica:
Imam dvi domene na WordPressu i šta bi reka moj prosječni korisnik "sve mi radi ništa ne diram" :)
Jedino imam "zamjerku", svaki put nakon ažuriranja mi promini ono doli u "Proudly powered ba WordPress" i makne moje :gaah:
Odustao sam, nek stoji Proudly :facepalm:

Re: WordPress

Posted: 08 Mar 2017, 15:53
by Stitch
Ako želiš spriječiti vraćanje na staro nakon apdejta, moraš napraviti child-temu. Ona ide u isti direktorij kao i originalna tema, ali zove se npr. originalna-child i sadržava functions.php i style.css, dva fajla u kojima se nalaze sve tvoje prilagodbe originalnoga predloška.

Kod apdejta ažurirat će se glavni direktorij, ali taj ne. U većini slučajeva bude tako, iznimke su samo velike promjene predloška, kada mu se bitno mijenja struktura. Tada ti ni child-tema neće pomoći nego ćeš ponovo morati unijeti svoje izmjene. :)

Re: WordPress

Posted: 08 Mar 2017, 17:21
by Quark
Poslaću ja tebi admin password pa se ti jebi s time :kava:

Re: WordPress

Posted: 08 Mar 2017, 17:26
by Stitch
Ne možeš to iz WordPressa napraviti, u njemu možeš jedino aktivirati child-temu. Prije toga moraš ući na server, napraviti direktorij, dići pripremljene fajlove (u običnom Notepadu ili, još bolje, u Notepadu++)... Tek je tada na redu WP.

Re: WordPress

Posted: 08 Mar 2017, 17:49
by ElliQuinn
Provjeri mejl, mislim da ti je Quark već poslao lozinku. :D

Re: WordPress

Posted: 08 Mar 2017, 17:54
by Stitch
Trebaju mi ključevi servera, džaba mu je slati lozinku za WordPress. :D

Re: WordPress

Posted: 09 Mar 2017, 07:52
by X-Plosiv
Ja sam gledao u zadnje vrijeme malo taj WordPress, tj. zanima me varijacija WordPress one page. Kako u zadnje vrijeme vidimo, polovica stranica ima foru da je naslovn duga 3km, a gore imaš meni koji se pomiče tj. uvijek je na vrhu stranice koliko god ti skrolao. Aka ovako nešto.

Re: WordPress

Posted: 09 Mar 2017, 08:46
by Stitch
Ne volim takve naslovnice, koje od milja zovem naslovnicama 'na skrolanje'. Postale su iznimno popularne, i sâm sam ih izradio nekoliko, ali osim vizualnog efekta, ne vidim im svrhu. Nepregledne su, s previše toga što odvlači pozornost, i sporo se učitavaju zbog golema slajdera na vrhu (jer ljudi prečesto ne znaju optimizirati fotke ili ne paze na keširanje), zbog čega će te striček Google opaliti po prstima plasmanom na sedamnaestu stranicu - ili čak izbacivanjem iz rezultata pretraživanja...

Sve u svemu, bezvezarija. :raspa:

Re: WordPress

Posted: 19 Mar 2017, 14:59
by Mugen
E, ja mislila ić u Atack na besplatnu radionicu WP-a. Kontam, ne može mi biti višak naučiti ga... :ne zna:

Re: WordPress

Posted: 19 Mar 2017, 17:22
by Stitch
Zašto ne bi otišla, poznavanje raznih CMS-ova može biti samo prednost. :)

Re: WordPress

Posted: 30 Mar 2017, 14:33
by rijeka53
Ima li koga iz Rijeke da bi se privatio srediti web stranicu u WP,
falafala

Re: WordPress

Posted: 30 Mar 2017, 17:41
by Stitch
A zašto mora biti iz Rijeke? Internet je posrijedi, nije da treba kopati kanale u Šparićima. :D

Što ti točno treba? Može i okvirno, da ne pišeš traktate.

Re: WordPress

Posted: 30 Mar 2017, 20:04
by rijeka53
He he, vec si si odgovorio zasto iz Ri, a ti bi i
da plavusa NE pise traktate, absolutly imposibl.

A tek kako bi mi dobro doslo i kopanje pojma nemas.

Salu na stranu, imam WEB stranicu koja lici ko
da su se djeca iz vrtica igrala, htjela bih promjeniti
TEME, a i da mi se ipak malo i
OBJASNI kako se nesto radi na WP.
Ovo ti je samo za pocetak, a
jos moramo i traktirati monej.

Re: WordPress

Posted: 30 Mar 2017, 21:56
by Stitch
Ništa od toga nije poseban problem. Čak ni instrukcije. Postoje razni programi za komunikaciju, a postoji i sva sila videoklipova. Samo treba znati gdje su. :)

Re: WordPress

Posted: 31 Mar 2017, 17:18
by rijeka53
:S :S :S

Re: WordPress

Posted: 18 May 2017, 11:56
by Stitch
Naletio sam danas na dobar tekst o sigurnosti WP instalacija. Pročitajte ga i primijenite većinu tih savjeta, osobito one o administratorskim lozinkama i instalaciji antivirusnoga softvera. :)

Re: WordPress

Posted: 27 Dec 2017, 08:50
by Stitch
WordPress 4.9.1 nema sigurnosnih problema što se sustava tiče, ali softver koji instalirate često može biti zaražen trojancem ili virusom. Captcha tvrtke BestWebSoft, plugin instaliran na 300.000 sajtova, sadržava zlonamjerni kôd koji hakeru omogućuje pristup vašoj instalaciji. Isto vrijedi i za neke druge proizvode te firme, ali ne i za Google Captcha (reCAPTCHA), koji za razliku od ostalih nije prodan (ili ustupljen) zasad nepoznatim autorima malicioznog dodatka u inače benignoj i korisnoj aplikaciji.

Zašto je plugin "unaprijeđen" trojancem, nitko ne zna, ali provjerite imate li ga. Deinstalirajte i Covert me Popup, Death To Comments, Human Captcha, Smart Recaptcha i Social Exchange - također zaražene dodatke koje nudi novi vlasnik, simplywordpress.net.