Cloud - koji, kako, zašto

Računala, IT, nove tehnologije, gadgeti...
User avatar
X-Plosiv
Posts: 59
Joined: 06 Mar 2017, 07:25
Location: Pula

Cloud - koji, kako, zašto

Post by X-Plosiv » 07 Mar 2017, 11:02

Da otvorim i ja neku temu. Kako sam prošli tjedan imao problema sa Windowsima, a nisam imao vremena za popravljati (čisto slučajno; taj tjedan je više žena koristila moj komp nego ja), odlučio staviti čiste windowse i programe. Sada kada sam to stavio, odlučio pobacati gore certifikate da mogu biti ozbiljni državni platiša i sada došlo pitanje - koji cloud servis da koristim? Planiram napraviti backup OS-a i pustiti na Cloudu (pametna ideja?).

1. Dropbox

Koristim ga godinama, i planiram ga zamijeniti. Na stranici piše da je 2 GB besplatno, ostatak se naplaćuje. Godinama koristim DropBox, nisam imao nekih problema sa njim. Možda mi je malo software na računalu znao biti bugovit, ne znam da li su to popravili u posljednje vrijeme ili sam ja bio te sreće.

2. GoogleDrive

Na stranici piše da je 15gb besplatno. Čistom matematikom dolazimo da 15 - 2 = 13 GB u korist gugldrajva. Ilitiga 3 HD filma kućne radionice :E Ne znam zašto, nisam još imao prilike raditi sa GoogleDrive, osim par excell editiranja on the go.

3. Microsoft OneDrive

OneDrive nudi 5 GB prostora beplatno. Neka zlatna sredina između DropBox i GoogleDrive.


Nije loše napomenuti da se uvijek može doplatiti prostor, GoogleDrive za 2$ se dobije 100 GB, OneDrive za 2$ se dobije 50 GB. Ja planiram napraviti migraciju sa DropBox na GoogleDrive, pa me zanima moram li pripaziti na nešto, tipa ako stavim backup OSa da se ne smatra povredom nekih odredbi i ne dobijem ban. :cerek:

Sve u svemu, backup je mila majka, shvatio sam to kada mi je jednom bio urnebes sa programom i ulazno/izlaznim računima :gaah:


Brainstorm so much that my head is filled with rainbows.

User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 12312
Joined: 17 Sep 2011, 23:06

Post by Stitch » 07 Mar 2017, 11:14

I ženica i ja već godinama imamo SugarSync, koji je ispočetka bio besplatan, a onda su promijenili poslovnu politiku. Programčić je neusporedivo bolji od konkurentskih jer ne sinkronizira jedan, unaprijed određeni direktorij nego sve što odabereš. Pri tome čuva strukturu fajlova na hard-disku - u 'cloudu' je sve upravo onako kako je na računalu. Nije dakle potrebno prebacivati i duplicirati ono što želiš dići u vasionu, dovoljno je staviti kvačicu u odgovarajuću kućicu - i gotovo.

Što se cijene tiče, 250 GB 'clouda' košta petstotinjak kuna godišnje. Malo je to novca u odnosu na vrijednost podataka koje spremaš.
Potpisi su za budale.

User avatar
Quark
Informatičar starog kova
Posts: 1636
Joined: 20 Oct 2015, 19:19
Location: Šibenik

Post by Quark » 07 Mar 2017, 12:50

A NAS?
Fermat je napisa tri slova, a Wiles poginija 7 godina na tavanu.

User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 12312
Joined: 17 Sep 2011, 23:06

Post by Stitch » 07 Mar 2017, 13:31

Zašto ne, vanjski mrežni diskovi možda su i bolji od raznih servisa za pohranu podataka u 'cloudu', pogotovo zbog brzine i kapaciteta od tri-četiri terabajta. Ali što je s odgovarajućom mrežnom opremom? Koliko ti se isplati zajebavati s prosječnim 'routerom' dobivenim od nekog našeg ISP-a? Meni su ga recimo nedavno zamijenili, dotad sam imao Kasdu koju je daleko bolje iskoristiti kao frizbi. :D
Potpisi su za budale.