Stranice za učenje informatike

Računala, IT, nove tehnologije, gadgeti...
User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 12312
Joined: 17 Sep 2011, 23:06

Stranice za učenje informatike

Post by Stitch » 01 Nov 2016, 12:07

Pozdrav svima!

Ovdje ću - a možete komotno i vi - lijepiti korisne linkove za učenje informatičkih vještina. Vodit će uglavnom na besplatne stranice iako će biti i sadržaja koji se plaćaju.

Legendarni sajt w3schools ima mnogo informacija i savjeta o HTML-u, CSS-u, JavaScriptu, PHP-u..., a nudi i informatičko certificiranje. Koliko je relevantno, ne znam, ali sumnjam da će vas ijedno naše poduzeće pitati za takve stvari. Vani je drukčije, ali to ne znači da su industrijski certifikati dobra metoda za kadroviranje. Dobar 'headhunter' tražit će vaš portfolio, dat će vam da riješite neki zadatak, pitat će vas štogod strogo vezano uz struku... Ima mnogo metoda kojima stručnjak može provjeriti stručnjaka. I otkriti 'stručnjaka'. ;)

Codecademy je mjesto koje pobožno pohodim, barem dok ne prođem sve što se besplatno nudi. A nudi se mnogo toga - sve važnije front-end i back-end tehnologije, koje učite doslovce tipkajući u editor dok ne riješite zadani problem. Kao u školi.

Udemy pak nudi tečajeve, besplatne i one koji se plaćaju - iz zilijun područja, nije pokrivena samo informatika. Želite li naučiti štogod npr. o ekonomiji, upravljanju projektima i sličnim stvarima, to je mjesto za vas.

I napokon, ovdje sam sinoć skinuo sedamdesetak originalnih informatičkih knjiga pa bi grijeh bio da vam ne odam kako. Logirajte se preko Facebooka ili izradite račun, besplatno je. Dobit ćete odmah deset najnovijih izdanja. Zatim im pošaljite 'printscreen' svoga računa - pokrenuli su akciju za nove članove - i pričekajte dok vam ne pošalju aktivacijski link za jednogodišnju članarinu. Ne trebaju vam kartice, ne treba vam ništa. Cijeli je portal vaš na godinu dana. :cerek:

Toliko, zasad. Čitamo se. :)


Potpisi su za budale.

User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 12312
Joined: 17 Sep 2011, 23:06

Post by Stitch » 01 Nov 2016, 17:55

Još malo linkovlja: Tuts+ je stranica koju je pokrenuo Envato, vjerojatno najveća internetska tržnica digitalnih dobara poput tema i ekstenzija za portale, fotografija, videoklipova, audioklipova i sličnog. Ako ste ikad posjetili ThemeForest, GraphicRiver, VideoHive, AudioJungle, CodeCanyon, PhotoDune, 3dOcean... - to vam je tô, sve je Envato. :D

Tuts+ sadržava mnoštvo tutorijala, veliku biblioteku kodova i sve vrste tečajeva za dizajniranje i programiranje web-stranica. Iznimno je koristan kad naletite na neki problem. Umjesto da dva-tri dana razbijate glavu tražeći rješenje, potražite ga ondje, velika je vjerojatnost da ćete ga naći. ;)

CSS-Tricks bavi se, kao što mu ime kaže, Cascading Style Sheetsom, jezikom koji se rabi za definiranje izgleda stranica napisanih hipertekstnim markirnim jezikom odnosno HTML-om. Ni jedno ni drugo nisu programski jezici. Programskim jezicima stvaraju se aplikacije i slične stvarčice, dočim se i HTML-om i CSS-om određuje oblik, izgled dokumenta - točnije internetske stranice. No to ne znači da su manje važni - ili bitno lakši za učenje. Nisu. :p

Na posljetku, WordPress Codex internetski je priručnik za WordPress, najpopularniji svjetski CMS sustav. Koliko je raširen, govori podatak da je instaliran na 60 milijuna sajtova - a taj broj stalno raste. Zasnovan je na PHP-u i MySQL-u, isto kao i ovaj forum (premda phpBB kao bazu podataka može imati i PostgreSQL, SQLite, Oracle, Microsoft SQL...), pa na tom sajtu možete štošta o tome pročitati, a ima i forum s jakom podrškom koju čini mnoštvo korisnika. Riječju, WordPress je na internetu ono što je Microsoft s Windowsima u svijetu OS-ova. ;)
Potpisi su za budale.

MightyMe
Posts: 5171
Joined: 07 Oct 2011, 15:32

Post by MightyMe » 01 Nov 2016, 21:19


User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 12312
Joined: 17 Sep 2011, 23:06

Post by Stitch » 01 Nov 2016, 23:38

Typo3? Ozbiljno? Odličan CMS, bravo. Ali samo ako nemaš više od 20 posjetitelja istodobno na stranici. :kava:
Potpisi su za budale.

User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6091
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

Post by judolino » 02 Nov 2016, 10:51

Izvrsna tema, sviđam! :top:

User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 12312
Joined: 17 Sep 2011, 23:06

Post by Stitch » 02 Nov 2016, 17:01

Idemo dalje: Coursera nudi tečajeve iz raznih područja po programima vrhunskih američkih sveučilišta (trenutačno su uključeni npr. Stanford, Princeton, University of Michigan, University of Pennsylvania, Johns Hopkins, Caltech...). Odslušati možete sve, predavanja su besplatna, no potvrde za kolegije, testove, certifikate i slične stvari plaćate.

Lynda je bila LinkedInova, koji je sajt prošle godine platio milijardu i pol dolara, a trenutačno je u vlasništvu Microsofta budući da je LinkedIn prodan za 26,2 milijarde - što sitna lova za bazu podataka u kojoj stoji dragocjenost da Tomislav Karamarko izvrsno vlada PHP-om i SQL-om, zar ne? :D

Sastoji se od mnoštva videoklipova iz svih područja, a kakva joj je trenutačna poslovna politika, ne znam. Sajt mi se, tko zna zbog čega, nije učitavao dok sam pisao post, no provjerit ću naknadno što se plaća, a što je besplatno. U svakom slučaju, šteta bi bila preskočiti je.

Što još imam u 'bookmarksima'? Ah, da - trebao bih zalijepiti i štogod o Linuxu, da se nađe. Za početak, Linux basic concepts. Tu možete naučiti osnove. A evo malo materijala i za naprednije đake.
Potpisi su za budale.

User avatar
MmeTipfeler
Katica za sve
Posts: 8440
Joined: 24 Mar 2012, 20:31

Post by MmeTipfeler » 02 Nov 2016, 19:32

Zapela mi je za oko Coursera. Ne zbog informatike, nego zbog tečajeva o psima i životinjama općenito te o njihovoj psihologiji.

Naime, ti su tečajevi, pardon my French, pičkin dim, a kod nas ima gomila takozvanih "livadskih trenera" koji polože bilo kakav tečaj u vezi sa psima, plate certifikat, a onda se okolo kurče s "diplomom" psećeg trenera, psihologa ili već nešto. Trenutačno se primaju prijave za Dog Emotion and Cognition, što jest osnova za razumijevanje psećeg ponašanja, ali polazniku i nosiocu "diplome" ne pruža ama baš nikakve alate s pomoću kojih će Fifija i njegovog vlasnika naučiti da ne piške po kući i ne grizu cipele (Fifi) odnosno da ne pizde i ne tvrde kako "on zna da to ne smije, ali tjera inat" (vlasnik).

Roger Abrantes, ne baš nepoznata faca među psećim trenerima, u Cambridgeu isto tako nudi besplatne ili vrlo jeftine tečajeve (link), što je, dakako, mamac za tečajeve koji doista nešto vrijede, a za koje se plaća daleko više: link.

Ukratko, koliko para, toliko muzike, no to svi znamo. Meni je ovdje zanimljivo pitanje koliko, kao prvo, takve onlajn diplome, nešto vrijede u informatici, a kao drugo, koliko se zloupotrebljavaju, s obzirom na veličinu tržišta.
Kad piješ, ne piši po forumu; kad pišeš po forumu, ne pij!

User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 12312
Joined: 17 Sep 2011, 23:06

Post by Stitch » 02 Nov 2016, 19:43

MmeTipfeler wrote:Meni je ovdje zanimljivo pitanje koliko, kao prvo, takve onlajn diplome, nešto vrijede u informatici, a kao drugo, koliko se zloupotrebljavaju, s obzirom na veličinu tržišta.
1. Koliko sam dosad uspio vidjeti, ne mnogo. Evo, uzeo sam za primjer w3schools, a to što sam pročitao na raznim stranicama ne zvuči ohrabrujuće. A riječ je, paradoksalno, o cijenjenom i citiranom sajtu koji je, k tomu, uvijek na vrhu Googleove tražilice, o kojoj god tehnologiji bila riječ.

2. Uvijek možeš naletjeti na naivca i podvaliti mu, zar ne? ;)
Potpisi su za budale.

User avatar
MmeTipfeler
Katica za sve
Posts: 8440
Joined: 24 Mar 2012, 20:31

Post by MmeTipfeler » 02 Nov 2016, 20:06

Stitch wrote:2. Uvijek možeš naletjeti na naivca i podvaliti mu, zar ne? ;)
Ne poznajem područje, ali upravo to me i zanima - koliki je postotak "nalijetanja na naivce". U kinologiji i etologiji daleko je teže ne naletjeti na naivce nego obratno.
Kad piješ, ne piši po forumu; kad pišeš po forumu, ne pij!

User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 12312
Joined: 17 Sep 2011, 23:06

Post by Stitch » 03 Nov 2016, 01:03

U informatici, kao i u svakom poslu, katkad naletiš na naivca, a katkad bogme i budeš naivac. :D

Radiš pa ti ne plate, recimo. Ili radiš iz usluge, s gotovo istim rezultatom. Zato ne treba poslovati s frendovima, užom i širom obitelji i općenito ljudima koje voliš.

I pola iznosa treba tražiti unaprijed, uvijek i svuda. :p
Potpisi su za budale.

User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 12312
Joined: 17 Sep 2011, 23:06

Post by Stitch » 08 Nov 2016, 01:50

Govorilo se na forumu o optimizaciji za tražilice pa evo dva ilustrativna članka:
- prvi, Google Algorithms Explained, Part 1: Don’t Be Spam
- drugi, nastavak teksta: Google Algorithms Explained, Pt. 2: Provide Better Answers.

Razvidno je, rekao bi jedan bivši (čovjek i predsjednik), da mnoštvo SEO tehnika možemo svesti na jednu jedinu, najvažniju: pišite kvalitetne tekstove. I to je otprilike tô. :raspa:
Potpisi su za budale.

User avatar
Leteća
babin nakurnjak
Posts: 2531
Joined: 26 Sep 2011, 13:25
Location: Welt am Draht

Post by Leteća » 23 Nov 2016, 16:29

Samo za mikija :o

UXD: What is UX research?
https://www.youtube.com/watch?v=J_7nqhQpmzg
Tvornice radnicima! Zemlja seljacima! Forum seljačinama!