Samostalno i odgovorno dijete

O djeci, brigama i radostima roditeljstva
konjich
Posts: 6
Joined: 20 Oct 2011, 21:27
Location: Zagreb

Samostalno i odgovorno dijete

Post by konjich » 05 Nov 2011, 21:27

Postovi su izdvojeni s teme 'Kada u školu' kako bismo razmijenili mišljenja i iskustva o tome kako odgojiti samostalno i odgovorno dijete, a da se pri tom ne etiketiramo, hvala!
______________________________________________________________
Lord Byron » wrote: Moram priznati da malo previše spominješ "rad" u svojim rečenicama. To su ipak samo djeca - polako, radit će cijelog života.
Ma znam, ali ključno je pitanje hoćeš da ti djeca budu samostalni ljudi, a za to moras ipak djecu od malih nogu uciti da nekaj mogu napraviti i da imaju bar neke obaveze. Ne mislim nist spartanski, nisam uopce grozan otac, nego samo mi fali to da sam, ko i vecina ljudi valjda, kaj se posla tice, totalno odvojen od djece. Ko i cijela zapadna civilizacija, jer djecu vise ne vodis sa sobom na polje, u lov i sl :) Ali zato na zapadu i pocinju s predskolskim odgojem u 4. godini, i pokusavaju djecu cim prije "oceliciti". Hrvatske majke bas i ne odgajaju djecu da budu samostalni, sto nam se vidi i po bdp-u i udjelu industrije u njem :)


These old hopes and fears still at my side

User avatar
Lord Byron
Posts: 2972
Joined: 18 Sep 2011, 09:37

Post by Lord Byron » 05 Nov 2011, 22:58

konjich » wrote:
Ma znam, ali ključno je pitanje hoćeš da ti djeca budu samostalni ljudi, a za to moras ipak djecu od malih nogu uciti da nekaj mogu napraviti i da imaju bar neke obaveze.
Još će ti dugo djeca imati "male noge", kud se žuriš?User avatar
Margarita
Posts: 4060
Joined: 20 Sep 2011, 21:52

Post by Margarita » 05 Nov 2011, 23:03

Naslijedila sam od baka i roditelja princip - sve što možeš učiniti umjesto svoje djece, učini, već će se oni naraditi i sami.


"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.

konjich
Posts: 6
Joined: 20 Oct 2011, 21:27
Location: Zagreb

Post by konjich » 06 Nov 2011, 09:14

Margarita » wrote:Naslijedila sam od baka i roditelja princip - sve što možeš učiniti umjesto svoje djece, učini, već će se oni naraditi i sami.
Eto, tipična hrvatska majka. Onda djeca s 35" traže" posel i neće se odseliti :)


These old hopes and fears still at my side

User avatar
Lord Byron
Posts: 2972
Joined: 18 Sep 2011, 09:37

Post by Lord Byron » 06 Nov 2011, 09:25

konjich » wrote: Eto, tipična hrvatska majka. Onda djeca s 35" traže" posel i neće se odseliti :)
Ako je to jedna, a "rad, rad, rad od malih nogu" druga opcija, ako su to jedine dvije moguće opcije (a naravno da nisu), glasam za prvu. Na tragu tvoga načina pretjerivanja, jednako se tako može reći da će na ovaj način "osamostaljeno" dijete jedva dočekati dan kad može odseliti bilo kamo - samostalno i temeljito sjebano.

Podsjetimo se da je priča počela oko dvojbi treba li djecu upisati u školu ili pričekati godinu dana. U sklopu te dvojbe, krenulo se s "radom, radom, radom", idealiziranjem "zapada" koji hvata dijete "u mašinu" već sa 4 godine, i tako to - zanimljivo, sve to od oca koji, je prema vlastitim riječima, zbog posla "totalno odvojen od djece".

Bivanje uz dijete i bivanje za dijete ni najmanje ne mora ugroziti djetetovu samostalnost, niti "bacanje djeteta u more kao metoda učenja plivanja" mora rezultirati samostalnim djetetom. Za početak, daleko je važnije djetetu usaditi želju za samostalnošću, potrebu za samostalnošću - a to se ne radi tako da ga se "ugura u sustav" pa nek' onda dijete pliva u tom sustavu kako zna i umije.User avatar
dimnjak
Posts: 2430
Joined: 17 Sep 2011, 23:24

Post by dimnjak » 06 Nov 2011, 10:24

konjich » wrote: Eto, tipična hrvatska majka. Onda djeca s 35" traže" posel i neće se odseliti :)
nastranu odlazenje u ekstreme, ali ako se tim principom vode i njena baka i njena majka, pa i ona sama, a sve su majke; sumnjam da su to postale nakon 35. kad su jedva napustile mamin zagrljaj.

iliti, tvoj zakljucak je pogresan.


evo, ja nisam zeljela ostaviti svoje dijete na nocenje kod bake, dide, tete, strine...da bi izasla s muzem u zivot (:rolleyes:) dok ona sama ne izrazi zelju za nocenjem van naseg doma.
s dvije i pol je izrazila zelju da ide s mojima za vikend na more. i tad je krenulo. nikad nije zvala i plakala za mamom.
danas bi, da moze, svaki vikend negdje tulumarila i ludovala, a na kraju ljeta je izrazila zelju da ostane na moru sa susjedima, samo da bi mogla jos plivati.

toliko o "nesamostalnosti i nenapustanju doma do 35" :)


mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti

User avatar
Nikolajevna
Posts: 1034
Joined: 28 Sep 2011, 22:51

Post by Nikolajevna » 06 Nov 2011, 15:18

Ne znam baš, ako je Margarita pisala ozbiljno onda konjich nije pretjerao.
Kako je sa ovim geslom: Sve što možeš učiniti umjesto svoje djece, učini, već će se oni naraditi i sami. moguće odgojiti sposobnu djecu? :ne zna:User avatar
Lord Byron
Posts: 2972
Joined: 18 Sep 2011, 09:37

Post by Lord Byron » 06 Nov 2011, 15:27

Nikolajevna » wrote:Kako je sa ovim geslom: Sve što možeš učiniti umjesto svoje djece, učini, već će se oni naraditi i sami. moguće odgojiti sposobnu djecu? :ne zna:
Kvaka, poprilično efektna, je u definiciji onoga što se "može učiniti umjesto djece", odnosno u definiranju onog što je njihov "posao", obveza ili što već, i što osim njih ne može napraviti nitko drugi. Današnja djeca imaju dovoljno svojih obveza (škola i kojekakve aktivnosti) da je to sasvim dovoljno za izrastanje u "sposobnu" djecu. Umjesto djece ne možeš učiti, pisati zadaće, čitati, "rasti" u svim mogućim smislovima. Umjesto djece ne možeš niti pospremati sobu - ali, to ne znači ni da ju oni moraju pospremiti :D.

Još nešto: po dobrom, starom načelu "majmun radi što majmun vidi", zašto je tako nezamislivo da će dijete uz roditelja koji radi (između ostalog, i svojoj djeci) izrasti, ni manje ni više nego u - roditelja koji radi (između ostalog, i svojoj djeci)?

Inače, što god se pokuša opisati kao "tipična hrvatska majka" je pretjerivanje. :DUser avatar
Nikolajevna
Posts: 1034
Joined: 28 Sep 2011, 22:51

Post by Nikolajevna » 06 Nov 2011, 15:35

Kako ne možeš umjesto djece pospremiti sobu? A što onda po tebi ulazi u stvari koje možeš činiti umjesto djece? Dobro, možemo mi sad svašta nagađati, Margarita nije bila baš precizna. Rekla je sve pa sam ja to tako i shvatila.
Mojoj kolegici iz gimnazije je majka plaćala novcem da opere suđe, inače ništa od čistih pijata, kao da ona ne jede iz njih pa ne mora sudjelovati u kućanskim poslovima. :D Meni je to bilo nepojmljivo.
Ako joj već nije do čistih pijata zar nema neke osjećaje, neko poštovanje prema majci koja sve radi sama? :ne zna:

A ovo za majmuna, mislim da ima dovoljno primjera u kojima se djeca koja su dobivala sve na pladnju nisu kasnije prometnula u neke velike radoholičare i odgovorne osobe.User avatar
Lord Byron
Posts: 2972
Joined: 18 Sep 2011, 09:37

Post by Lord Byron » 06 Nov 2011, 15:43

Nikolajevna » wrote:Kako ne možeš umjesto djece pospremiti sobu?
Znam da su termini koje u ovim razgovorima koristim zlatni rudnik za sprdanje, ali riskirat ću :D.

Spremanje djetetove sobe je, po mome mišljenju, invazija u "djetetov prostor". To je u svojoj suštini čin agresije kojim se djetetu jasno daje do znanja da je dužno uvijek i svugdje živjeti onako kako nama paše, u svijetu koji će biti oblikovan onako kako nama paše. To ide u paketu s rečenicama "Kako si mi se to obukao", "Kako si mi to mogao napraviti" i tako to.

Mislim da dijete ima pravo na neki svoj svijet, na neki svoj prostor, na oblikovanje toga nekog svog prostora (naravno, do razine "sanitarne ispravnosti" tog prostora).

Za (današnje) dijete se može učiniti puno toga: od netjeranja na kućne poslove (imaju današnja djeca sasvim dovoljno svoga posla u školi i oko nje), pa do tehničko-logističko-svakakve podrške u njegovom životu.

Za sve se može naći ovakvih i onakvih primjera - konačno, ja ne govorim o "dobivanju svega na pladnju", jer stalno ponavljam da se, usporedo s roditeljevim činjenjem svega što može, od djeteta očekuje da jednako revno odradi ono što je "njegov" dio u toj priči.Éowyn
Posts: 2398
Joined: 17 Oct 2011, 20:13

Post by Éowyn » 06 Nov 2011, 16:13

A u kojoj bi ti dobi 'tjerao' dijete na kućanske poslove? Ako uzmeš u obzir da dijete u srednjoj školi ima daleko više posla nego li u osnovnoj školi, znači da do punoljetnosti dijete ne bi trebalo oprati suđe niti speglati robu (njegovu vlastitu, ne od čitave obitelji)?

Znam da djeca imaju puno posla, ali meni se čini jako pogrešno učiti ih da je dužnost roditelja da operu tanjur iza njega. To je ipak minuta posla i radi toga mu neće patiti niti učenje, niti spavanje, niti igranje.


Desire makes slaves out of kings.

User avatar
Lord Byron
Posts: 2972
Joined: 18 Sep 2011, 09:37

Post by Lord Byron » 06 Nov 2011, 16:46

Éowyn » wrote:Znam da djeca imaju puno posla, ali meni se čini jako pogrešno učiti ih da je dužnost roditelja da operu tanjur iza njega.
Tanjure ponajčešće ipak pere Blaženka ("blažena bila" - ime od milja za perilicu :D).

Sad bih morao pomno provjeriti svaku svoju rečenicu u ovom topicu, a nemam vremena za to, pa možda samom sebi skočim u usta - ali, poanta je da je, od dva "ekstremna" stava od kojih je ovaj dio prile poleo, meni bliži onaj koji ide "u korist" djeteta. Obično se, koliko god to roditelji izrijekom odbijali, "rad" od malih nogu svede na svojevrsno spartanstvo.

Ajmo pokušati ovako: "razumna količina uklanjanja vlastitih tragova" je nešto što se smije/treba očekivati od djeteta; u slučaju famoznog posuđa, to je spremanje za sobom u perilicu. Ali, ne smatram da se djetetu treba uvaljivati pegla i metla i svaštanešto, sve dok dijete pošteno odrađuje "svoj dio posla".

Moj problem u ovakvim raspravama je da puno mojih rečenica zvuči utopistički ili bajkovito - kad kažem da u tom konceptu nije nemoguće da dijete sâmo, ničim izazvano, uzme krpu ili već nešto u ruke i sâmo, ničim izazvano, odradi nešto što ga nitko nije prisilio, redovito padnu salve grohotnog smijeha.bliss
Posts: 1121
Joined: 18 Sep 2011, 15:26

Post by bliss » 06 Nov 2011, 17:16

Upravo ste me podsjetili na dvije moje kolegice s faksa, kojima je mama i dok su studirale pospremala sobu :facepalm: One su samo trebale učiti, a mamica je odraslim curama pospremala sobu :cerek:Éowyn
Posts: 2398
Joined: 17 Oct 2011, 20:13

Post by Éowyn » 06 Nov 2011, 17:18

Ja živim okružena amišima i nemam perilicu za suđe :crying:

Ma pročitala sam postove i jasno mi je da si pisao o dvije krajnosti, no mene zanima kako bi odredio koja količina kućanskih poslova je razumna za dijete koje obavlja sve svoje obaveze i kada bi to isto dijete trebalo početi obavljati jednak dio kućanskih poslova kao i ostali ukućani?

Zar ne dobiva dijete poruku - ti puno radiš/učiš/sviraš/treniraš i poštedit ćemo te kućanskih poslova, a mama/tata nikad nisu umorni i imaju vremena za sve?

Moji roditelji su razmišljali na sličan način kao i ti i bojim se da sam ispala prilično razmažena (i prilično neuredna). Trebalo mi je dosta dugo da shvatim da moja majka ne treba pospremati zamnom dok ja učim ili pokušavam svirati razno-razne instrumente.


Desire makes slaves out of kings.

Éowyn
Posts: 2398
Joined: 17 Oct 2011, 20:13

Post by Éowyn » 06 Nov 2011, 17:23

bliss » wrote:Upravo ste me podsjetili na dvije moje kolegice s faksa, kojima je mama i dok su studirale pospremala sobu :facepalm: One su samo trebale učiti, a mamica je odraslim curama pospremala sobu :cerek:
Moj najbolji prijatelj još uvijek nije naučio peglati (ima 25 godina). Kad dođem kod njega uvijek mu speglam košulje da ima u čemu ići na posao :facepalm:
Samo da napomenem da obožavam peglati, inače ne bih.


Desire makes slaves out of kings.

JPK
Posts: 2096
Joined: 18 Sep 2011, 00:46

Post by JPK » 06 Nov 2011, 17:30

Éowyn » wrote:
Moj najbolji prijatelj još uvijek nije naučio peglati (ima 25 godina). Kad dođem kod njega uvijek mu speglam košulje da ima u čemu ići na posao :facepalm:
Samo da napomenem da obožavam peglati, inače ne bih.
Ja u životu nisam probao peglati, a ni ne namjeravam. Nosim zgužvanu odjeću, ne vidim problem oko toga. :ne zna:


Biti i mniti svemiropolisno

User avatar
Lord Byron
Posts: 2972
Joined: 18 Sep 2011, 09:37

Post by Lord Byron » 06 Nov 2011, 17:33

Éowyn » wrote:Zar ne dobiva dijete poruku - ti puno radiš/učiš/sviraš/treniraš i poštedit ćemo te kućanskih poslova, a mama/tata nikad nisu umorni i imaju vremena za sve?
Dijete će takvu poruku dobiti ako sjedi i češe guzicu dok roditelji rintaju.

Sve dok je ukupna količina angažmana (koja obuhvaća sve oblike "rada") koliko-toliko ravnomjerno raspoređena - štoviše, blago "na štetu" roditelja - ne vidim problematične poruke koje se time odašilju djetetu.

Vjerujem da djeca mogu i znaju vidjeti roditeljski angažman; vjerujem da ga mogu i znaju cijeniti taj angažman, i "odgovoriti" na njega svojim angažmanom - samo, tu priča postaje puno kompleksnija od pukog zbrajanja tko što radi u kući.

Jasno mi je da ovo zvuči kao da mali Ivica zamišlja djecu.User avatar
Lord Byron
Posts: 2972
Joined: 18 Sep 2011, 09:37

Post by Lord Byron » 06 Nov 2011, 17:34

Éowyn » wrote:
Moj najbolji prijatelj još uvijek nije naučio peglati (ima 25 godina).
Nisam siguran da mi je jasno što se tu točno ima za "naučiti".Éowyn
Posts: 2398
Joined: 17 Oct 2011, 20:13

Post by Éowyn » 06 Nov 2011, 17:37

A gle, sve ovisi o tome gdje radiš. Ako postoji dress code kojeg se moraš držati, ne možeš doći u zgužvanoj košulji na sastanak.
Ja sam pola radnog dana na gradilištu, pola u kontejneru. Mogu doći na posao u pidžami ako želim i sumnjam da bi mi itko zamjerio. No kad idem na sastanak s investitorima, neću doći u izgužvanim trapericama i tenisicama nego u nečem malo formalnijem.

Moj prijatelj radi u firmi u kojoj ima sastanke s klijentima gotovo svaki dan i jednostavno si ne može priuštiti dolaziti neuredan na posao.


Desire makes slaves out of kings.

User avatar
Margarita
Posts: 4060
Joined: 20 Sep 2011, 21:52

Post by Margarita » 06 Nov 2011, 17:40

Éowyn » wrote:A u kojoj bi ti dobi 'tjerao' dijete na kućanske poslove? Ako uzmeš u obzir da dijete u srednjoj školi ima daleko više posla nego li u osnovnoj školi, znači da do punoljetnosti dijete ne bi trebalo oprati suđe niti speglati robu (njegovu vlastitu, ne od čitave obitelji)?
Dok sam bila s roditeljima nisam baš nikada dodirnula tanjur osim da pojedem, niti peglala, išla u dućan, bacala smeće, baš ništa. Ne mislim da sad sve to radim lošije on onih koji su vježbali od djetinjstva. Niti da sam neodgovorna. Samostalan postaneš kad to moraš postati, kad ti treba. Ili trebamo izmisliti definiciju 'samostalan s iskustvom'. Ujutro ustanem i pravim klincima doručak, čak ne moram niti praviti neki doručak ali svakako im stavim barem mlijeko, pahuljice, zdjelice i žlice na stol. Kolegice se čude zašto to radim kad bi oni to trebali znati sami. Jasno da znaju, znaju i mnogo više. Ali kakvo je to buđenje ako te neko ne podraga po kosi, kakav je to doručak ako si ga sam praviš, kakav odlazak u školu bez puse u čelo. Nekad radim dan i noć, nekad sam na putu, često su po bakama, ali dok sam ja doma radit ću za njih sve što mogu. Moja baka je do smrti kuhala juhe i nosila s kraja na kraj grada, peglala pelene unucima, donosila domaća jaja, pekla štrukle. Kad smo živjeli daleko uvijek mi je za rođendan spekla tortu, sjela navečer na vlak i ujutro bi došla k nama s tortom. Kad ne radim, ujutro im pravim uštipke i vafle. I meni je mama pravila kad je bila popodnevna smjena. Prošli tjedan, jedan dan u 6 i 15 ustanem i uđem u kuhinju da pripremim doručak ovom klincu koji prvi kreće jer mu je najdalje škola, kad tamo, moja stara već peče lungiće i palačinke da 'dijete ne ide gladno' a moj strari se primio peglanja. Došli su ranom zorom s druge strane Zagreba da rade za mene iako, gle čuda, ja sve to znam i sama. Kad klinci putuju negdje bez mene, sa školom, klubom, turistički, na natjecanja, znaju se dobro brinuti za sebe. Izabrali su zahtjevne škole i jako dobro ispunjavaju sve obaveze. Inače, mislim da se količina rada povećava ovakvim načinom kad radiš za sljedeću generaciju a ne smanjuje. Da moji roditelji ne žele meni napraviti doručak, tata bi popio kavu, mama čaj od kamilice. Da ga ja ne želim napraviti svojoj djeci, popila bih, hm. preostalo ishlapjelo pivo od noći i ništa ne bi bilo od mirisnih jutara s ljubavlju.


"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.

bliss
Posts: 1121
Joined: 18 Sep 2011, 15:26

Post by bliss » 06 Nov 2011, 17:42

Lord Byron » wrote: Vjerujem da djeca mogu i znaju vidjeti roditeljski angažman; vjerujem da ga mogu i znaju cijeniti taj angažman, i "odgovoriti" na njega svojim angažmanom - samo, tu priča postaje puno kompleksnija od pukog zbrajanja tko što radi u kući.
Neka djeca vide, neka ne. Imam slučaj u obitelji koji me zbunjuje. Najstarija kćer moje sestrične je najlijenije biće koje sam ikad upoznala. Uz to je još i prilično glupa. Ništa ju ne zanima, živi kod bake dok 'studira' (studira pod navodnicima jer po danu spava, po noći izlazi i ne uči nikad) i samo digne noge na stol dok drugi čiste. Ta ne bi ni prstom mrdnula. A tu očito ima i podršku oca koji kaže 'pusti dijete da uživa dok studira', a to valjda znači - nek to dijete leži po cijele dane dok drugi rintaju za njega.

Mlađa kćer joj je totalna suprotnost - vrijedna i sama će napraviti po kući i ponuditi pomoć. Kak su ispale tak drugačije, meni nije jasno.User avatar
aisling
Posts: 3899
Joined: 18 Sep 2011, 00:37

Post by aisling » 06 Nov 2011, 17:46

Margarita » wrote: Dok sam ....
Da znam gdje živite dolazila bi ujutro pod prozor njuškat i virit :o


Happy Easter!

Éowyn
Posts: 2398
Joined: 17 Oct 2011, 20:13

Post by Éowyn » 06 Nov 2011, 17:47

[quote="[url=https://trkeljanje.com/viewtopic.php?p=43522#p43522]Lord Byron [/quote]

Jasno mi je da ovo zvuči kao da mali Ivica zamišlja djecu.[/quote]

:D Malo da. Ako je tako tada ne bi bilo sebične, razmažene i egocentrične djece (a kasnije i takvih ljudi). Ja sam protiv spartanskog odgoja, ali i protiv ponašanja prema djeci kao da su nesposobna.

Znam da peglanje nije nikakva mudrost, ali imaš ljudi koji tvrde da ne znaju. Poznajem i ljude koji ne znaju suđe oprati. Valjda se i to može naučiti. Nekima je kuhanje jednostavno, logično i nema se tu što za učiti, a ja sam se mučila i s najjednostavnijim receptima dok nisam naučila (a ne smatram se baš glupom).


Desire makes slaves out of kings.

User avatar
Nikolajevna
Posts: 1034
Joined: 28 Sep 2011, 22:51

Post by Nikolajevna » 06 Nov 2011, 17:49

Margarita » wrote: Dok sam bila s roditeljima nisam baš nikada dodirnula tanjur osim da pojedem, niti peglala, išla u dućan, bacala smeće, baš ništa. Ne mislim da sad sve to radim lošije on onih koji su vježbali od djetinjstva. Niti da sam neodgovorna.
Nije stvar u vježbanju pranja suđa. Stvar je u vježbanju bivanja odgovornim te cijenjenju ostalih ukućana.
No dobro, ti si usprkos tome odgovorna. Ipak mislim da to često nije slučaj. Odgovornost se stiče, zar ne? A ne da se jednog jutra probudimo odgovorni nakon godina ne preuzimanja baš nikakve odgovornosti na sebe.User avatar
Lord Byron
Posts: 2972
Joined: 18 Sep 2011, 09:37

Post by Lord Byron » 06 Nov 2011, 18:00

Jasno mi je da ovo zvuči kao da mali Ivica zamišlja djecu.[/quote]Ako je tako tada ne bi bilo sebične, razmažene i egocentrične djece (a kasnije i takvih ljudi). [/quote]

Ja mislim da sebična, razmažena i egocentrična djeca nisu posljedica nepranja tanjura u djetinjstvu - to je puno kompliciranija priča, koja uključuje (ne)voljenje, (ne)zanemarivanje, (ne)bavljenje djetetom, (ne)življenje s djetetom i još puno toga.

Peglanje, pranje suđa i nekakvo elementarno kuhanje se nauči u jednom danu - ono što treba naučiti je, uvjetno rečeno, "svoje mjesto u svijetu". Treba naučiti potrebu za radom, osvijestiti postojanje drugih i još svaštanešto. (Ne)pranje tanjura ni izdaleka nije najvažnija lekcija u toj školi.
Ja sam protiv spartanskog odgoja, ali i protiv ponašanja prema djeci kao da su nesposobna.
A ja sam ovo zagovarao - kada i gdje? :confused:

Pitanje je samo što smatramo djetetovom (ne)sposobnošću. Konačno, odradi li dobro "svoj" posao, moći će plaćati puno puta po onih dvadeset kuna za sat čišćenja i ostalog. :D
...pola dana u kontejneru...
Tako mala plaća? Ajoj. jel' imaš bar one rukavice da ne zebu prsti dok tražiš boce? :tuzni: