Razmjena, potraga, savjeti o literaturi

Knjigom u glavu
Hroboatos
Posts: 565
Joined: 28 Sep 2011, 18:16

Razmjena, potraga, savjeti o literaturi

Post by Hroboatos » 20 Feb 2012, 18:37

Iako ovaj post nije nužno ograničen na područje literature (imaginativne), nego
pokriva svu silu sveučilišnih učbenika i sl., za one koji možda ne znaju da je, pod pristiskom velikih izdavača, ugašen legendarni library.nu- uskrsnuo je kod Rusa.
Tako možete skidati što god postoji, a zanima vas, na mrežnici.
Knjige su u golemoj većini na engleskom, ali imate i na njemačkom, španjolskom, ...
pa i kojih 30-49 na hrvatskom.

Na ovoj temi možete tražiti baš sve - od imena autora, djela, izdanja, knjiga, članaka, papirusa i svitaka, možete se savjetovati i razmjenjivati, pa i dogovarati se oko kupoprodaje.

A za podrobnije informacije oko stvari navedenih u ovom postu ipak ćete se morati javiti Hrobiju na PM. I, naravno, to vrijedi i inače. Sve što poziva na kršenje autorskih prava molimo da ne stavljate.
Last edited by Zekoslawa on 20 Feb 2012, 21:33, edited 4 times in total.
Reason: Promjena naslovaOliver

Post by Oliver » 20 Feb 2012, 19:09

Hvala ti, baš mi treba nešto ovih dana a ukinuli su je :gaah:

inače ako je to mirror library nu postoji puno više knjiga na Hrvatskom - usudio bi se reći stotine.

A iz strah da i ovo ne zeznu, mislim da bi trebalo taj tvoj link zeznut tako da ne prepoznaje kao url. Vanjski / unutarnji neprijatelji vrebaju :D.Hroboatos
Posts: 565
Joined: 28 Sep 2011, 18:16

Post by Hroboatos » 20 Feb 2012, 19:58

OliverZG » wrote:Hvala ti, baš mi treba nešto ovih dana a ukinuli su je :gaah:

inače ako je to mirror library nu postoji puno više knjiga na Hrvatskom - usudio bi se reći stotine.

A iz strah da i ovo ne zeznu, mislim da bi trebalo taj tvoj link zeznut tako da ne prepoznaje kao url. Vanjski / unutarnji neprijatelji vrebaju :D.
Bit će spremjeno na sigurno mjesto, u slijed o tom.
Za ruskojezične ima i hrpa drugih situsa.
I-ovaj je veći od library.nu, jer ima 800 k, dok je navedeni bio manji.
Iako ima neke sličnosti, jednostavni je za pretragu.

Za opću bih naobrazbu preporučio ukucavanje
very short introduction
ili
encyclopedia of
ili
cambridge companion ili dictionary
ili
oxford dictinary
ili
...
Naravno, tko traži specifične stvari, naći će ih...valjda.
Last edited by Zekoslawa on 20 Feb 2012, 20:17, edited 1 time in total.
Reason: I za ove stvari molim kontaktirati Hrobija na PM.User avatar
Lastan
Posts: 2702
Joined: 17 Sep 2011, 22:32
Location: Out of the blue

Post by Lastan » 20 Feb 2012, 21:03

Pa sad, nije da ne bi i mene zanimalo o kojoj se stranici radi (hint, hint). Ali nikako nije zgodno ovako pisati upute ljudima kako da pronalaze materijale. Ma koliko i ja smatrao internet velikom knjižnicom, i ma koliko većina elektroničkih formata bila nepraktična u usporedbi s pravom knjigom, nije dobro kad se nešto pred zakonom može predstaviti kao poticanje na kršenje autorskih prava.Oliver

Post by Oliver » 20 Feb 2012, 21:08

Kažu da su ukupno zaradili 8 milijuna eura ne spominjući rashode, gledao sam izvješće jedne sastavnice te grupe i imala je prihod od 800 milijuna eura u toj godini, ne znam koliki su im rashodi ali s obzirom da je njihov podatak na godišnjoj razini a ovih ukupno - vidi se koliki je tu razmjer "krađe".Hroboatos
Posts: 565
Joined: 28 Sep 2011, 18:16

Post by Hroboatos » 20 Feb 2012, 22:53

OliverZG » wrote:Kažu da su ukupno zaradili 8 milijuna eura ne spominjući rashode, gledao sam izvješće jedne sastavnice te grupe i imala je prihod od 800 milijuna eura u toj godini, ne znam koliki su im rashodi ali s obzirom da je njihov podatak na godišnjoj razini a ovih ukupno - vidi se koliki je tu razmjer "krađe".
To su urbane legende. Library.nu je omogućio hrpi studenata iz 3. svijeta da završe studije jer
si nisu mogli priuštiti skupe knjige. Svatko može pogledati na svemreži -n.pr. http://amanfrommoab.wordpress.com/2012/ ... 5-02-2012/

Stavite tu temu negdje među već postojeće, da nije upadljiva. Uopće ne mora bitu zasebna.
Osobno- čak lakše čitam na zaslonu nego na papiru ili kindleu. A za uskospcijalističke knjige, sigurno je jeftinije nego dati 500 dolara.

A ako se John Wiley i ostali budu bunili- ušetat će Kolja na tenku i finito.Hroboatos
Posts: 565
Joined: 28 Sep 2011, 18:16

Post by Hroboatos » 20 Feb 2012, 23:22

Instruktivno pismo:

Dear library.nu,
I am a phd student/academic in a country where books on my subject are simply unavailable. I do not have the money to travel to another country to visit their university libraries. At one point I almost gave up because I needed so many books which taken together would take me a few lifetimes to pay for at my current salary. I then discovered your site. I am not a thief. I would gladly pay a reasonable amount – let’s say 1 to 3 US dollars (reasonable amount for me, possibly still expensive for other even poorer people world-wide) to buy the ebooks that were available there. But not all books on amazon are ebooks, and they are as expensive as (and sometimes more than) the paper books. I understand paper and ink and printing processes cost money, but an electronic file?
Piracy will continue, not because people are fundamentally bad, but because the offer is not matching the demand. Look at the revolution in software – autodesk, which usually sells its software for thousands of dollars is now becoming reasonable and sells its sketchbook app for the android and iphone market at 0.99$ or a little more. The same is going to happen to the bulk of print as more ebook readers become popular.
I don’t think of you as criminals. Maybe you made money, maybe not. You were simply ahead of your time, and filling a niche between a growing world-wide demand and a conservative, unresponsive publishing industry, who are exulting because they think they succeeded to shrink the world to the size of their narrowmindedness. In my research I read a lot about slavery and other unjust systems. The law has more often than not been on the side of the strong, the unjust and the unreasonable, until the people got fed up.
I don’t know how deep in trouble you are. You took risks, but you did something wonderful for many, many people who would otherwise not have had access to knowledge. You are cultural heroes in a time when ogres want to imprison knowledge, sometimes at the expense of their own survival, when they cut the branches on which they sit.
I can only thank you from the bottom of my heart. If there is a mass movement in favour of library.nu, count me in.Svizac PhD

Post by Svizac PhD » 09 Mar 2012, 17:11

Bok! Ja sam Borna. Završio sam medicinu. Na specijalizaciji sam iz neurologije. Upravo sam na library. nu našao, nekoliko, vrlo važnih knjiga iz oblasti neurologije. Želio bih zahvaliti Hroboatosu na pokretanju teme. :)JPK
Posts: 2096
Joined: 18 Sep 2011, 00:46

Post by JPK » 09 Mar 2012, 22:50

Svizac PhD » wrote:Bok! Ja sam Borna. Završio sam medicinu. Na specijalizaciji sam iz neurologije. Upravo sam na library. nu našao, nekoliko, vrlo važnih knjiga iz oblasti neurologije. Želio bih zahvaliti Hroboatosu na pokretanju teme. :)
Baš lijepo!
I ja sam sa library.nu prije pola sata skinuo sedamsto knjiga iz znanosti o umu, koje ću pročitati sljedećih dana u autobusu dok idem na posao. :)


Biti i mniti svemiropolisno

JPK
Posts: 2096
Joined: 18 Sep 2011, 00:46

Post by JPK » 09 Mar 2012, 22:57

A i ozbiljno, library.nu je stvarno bio jedan od najboljih situsa na mrežnici ikad. Imam pristup odlično opremljenim knjižnicama, valjda svim bitnijim znanstvenim časopisima koji postoje, a i mogu kupovati knjige koje mi trebaju na račun poslodavca, pa sam svejedno najčešće skidao stručne knjige s tog situsa. Jer je zahtjevalo najmanje truda i gnjavaže, čak i ako novac nije problem.
Ovi debili od izdavača bi trebali zahvaliti piratima što su im pokazali kako im treba izgledati budući poslovni model, a ne ponašati se ovako.


Biti i mniti svemiropolisno

Svizac PhD

Post by Svizac PhD » 01 Apr 2012, 21:16

JPK » wrote:A i ozbiljno, library.nu je stvarno bio jedan od najboljih situsa na mrežnici ikad. Imam pristup odlično opremljenim knjižnicama, valjda svim bitnijim znanstvenim časopisima koji postoje, a i mogu kupovati knjige koje mi trebaju na račun poslodavca, pa sam svejedno najčešće skidao stručne knjige s tog situsa. Jer je zahtjevalo najmanje truda i gnjavaže, čak i ako novac nije problem.
Ovi debili od izdavača bi trebali zahvaliti piratima što su im pokazali kako im treba izgledati budući poslovni model, a ne ponašati se ovako.
Mrežnica? Je l' to ona rijeka onkraj Slunja? Il je mrežnica u oku mom. A sučim se ti baviš kad si tako pametan? Mislim, dugo nisam upoznao pametnijeg tipa. A pi ejč di sam. I član Mense; preciznije - Cerebralsa.User avatar
Zekoslawa
Posts: 15772
Joined: 18 Sep 2011, 20:01

Post by Zekoslawa » 14 Jul 2012, 20:22

Ima li tkogod slučajno pri ruci Kombolov prijevod Božanstvene komedije? Hitno je, treba mi do sutra navečer, a eto, nisam se sjetila otići u knjižnicu na vrijeme. :rolleyes:

Treba mi samo nekoliko stihova iz 8. pjevanja koji su umetnuti u moj prijevod, a što neću prevoditi sama jer prijevod postoji.
Na netu ne nalazim. Ili nisam dovoljno pažljivo tražila. Uglavnom, pomagajte ako boga znate. :moli:


Trchegliamo italiano:

..se il kompiuterr fose acezo, trkeljeljerebe.. (by ..a unda)
La rulja/ruglia deve ci credere :mudri: (by Ingr...Ecsaccia)
Karl Jozef će na to..., a Majti pak...

Noge duge, oči pune tuge; uvek sama ili s devojkama...

User avatar
blaze
Posts: 2368
Joined: 20 Sep 2011, 23:00

Post by blaze » 14 Jul 2012, 21:34

imam ti ja, al što ti treba?


danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon

User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6091
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

Post by judolino » 10 Aug 2012, 07:16

Dakle, svašta.
Ukucam u Gugl william butler yeats "ljubavnik priča o ruži u svom srcu" i dobijem samo stranice s bezveznim srpskim prijevodom. A dobro znam da je Golob tu pjesmu preveo daleko bolj. Štoviše, nekoć sam je znao napamet.
Kordićka sjebala Gugl, mater joj... :gaah:User avatar
MmeTipfeler
Katica za sve
Posts: 7735
Joined: 24 Mar 2012, 20:31

Post by MmeTipfeler » 20 Sep 2012, 10:40

Ima li netko kod kuće Izgubljeni ljubavni trud? Mislim na Shakespeareovu komediju. :cerek: Treba mi prijevod za hornbook.


Kad piješ, ne piši po forumu; kad pišeš po forumu, ne pij!

User avatar
Emericzy
Posts: 3980
Joined: 20 Sep 2011, 19:00

Post by Emericzy » 10 Feb 2013, 09:46

MmeTipfeler » wrote:Ima li netko kod kuće Izgubljeni ljubavni trud? Mislim na Shakespeareovu komediju. :cerek: Treba mi prijevod za hornbook.
Imam ja na engleskom. Samo si onda prevedeš.

Sad vidim otkad je post na koji odgovaram. Do sada si si stvarno i mogla prevesti...User avatar
karambol
Posts: 8022
Joined: 09 Jan 2012, 12:55

Post by karambol » 17 Mar 2014, 10:56

Evo link na 12 priča...meni bilo dobro, nadam se da će i vama.

https://www.smashwords.com/books/view/397121

:)


Ja cijeli život sanjam kako odlazim uz rijeku starim parobrodom koji vozi sol
I da nosim jednu davnu nikad prežaljenu ljubav tanku, dugačku cigaru i par mamuza od zlata...

User avatar
MmeTipfeler
Katica za sve
Posts: 7735
Joined: 24 Mar 2012, 20:31

Post by MmeTipfeler » 03 Jan 2015, 18:52

Pomoć. Ima li netko kod kuće Nietzscheova Zaratustru? Grlićev prijevod? Treba mi rečenica potkraj govora / poglavlja "O ljubavi prema bližnjemu", otprilike na 35. str. ili tu negdje. Trebala bi glasiti: "Ne učim vas bližnjemu, nego prijatelju." Zahvalna za svaku provjeru i navod izdanja. :)


Kad piješ, ne piši po forumu; kad pišeš po forumu, ne pij!

User avatar
Dominicus
Posts: 813
Joined: 02 Jun 2012, 18:21

Post by Dominicus » 03 Jan 2015, 19:21

MmeTipfeler » wrote:Pomoć. Ima li netko kod kuće Nietzscheova Zaratustru? Grlićev prijevod? Treba mi rečenica potkraj govora / poglavlja "O ljubavi prema bližnjemu", otprilike na 35. str. ili tu negdje. Trebala bi glasiti: "Ne učim vas bližnjemu, nego prijatelju." Zahvalna za svaku provjeru i navod izdanja. :)
U Grlićevu prijevodu (Mladost, Zagreb, 1983., str. 56):
"Ne učim vas bližnjem, već prijatelju."
A u (inače boljem) prijevodu Marija Kopića (Večernji edicija, Zagreb, 2009., str. 65):
"Ne učim vas bližnjemu, nego prijatelju."


Otrov za udavače

User avatar
MmeTipfeler
Katica za sve
Posts: 7735
Joined: 24 Mar 2012, 20:31

Post by MmeTipfeler » 03 Jan 2015, 19:37

Hvala. :top:


Kad piješ, ne piši po forumu; kad pišeš po forumu, ne pij!

User avatar
Dominicus
Posts: 813
Joined: 02 Jun 2012, 18:21

Post by Dominicus » 08 Oct 2015, 20:33

Ekipa, ima li slučajno netko kod sebe prijevod Pindarovih oda (Ton Smerdel, Zagreb, pedeset i neka)?
Trebao bi mi citat iz Desete, pa da ne moram po ovoj gnjusobi od vremena lutati po knjižnicama...


Otrov za udavače

Hroboatos
Posts: 565
Joined: 28 Sep 2011, 18:16

Post by Hroboatos » 02 Dec 2015, 00:45

Tko želi, može skinuti cijelu knjižnicu iz svega i svačeg. Knjige su poglavito na engleskom, no imate i mnoštvo na ruskom, njemačkom, talijanskom...pa i hrvatskom.

Na Library Genesis nemate ograničenja, dok na bookos postoje po danu-kad s eprijavite, do 10. Možete pretraživati, naravno, i člankle i znanstvene radove, ne samo knjige.

http://gen.lib.rus.ec/

http://book4you.org/?remix_userkey=2691 ... rid=306783 to je moja)
Pristupni situs je: http://sur.ly/o/bookos-z1.org/


Neke knjige iz književnosti imate na scribdu, no većinu domaćih rekao bih- ne.